Spelers van Osasuna vieren de gelijkmaker in de verdachte wedstrijd tegen Espanyol
NOS Voetbal

Osasuna verdacht van matchfixing

De Spaanse justitie is een onderzoek begonnen naar de wedstrijd tussen Espanyol en Osasuna aan het einde van vorig seizoen. Dat meldt de Spaanse sportkrant Marca. De wedstrijd op de een-na-laatste speeldag van de competitie eindigde in 1-1. De clubs zouden ervan worden verdacht die uitslag van tevoren hebben afgesproken.

Beide clubs streden destijds tegen degradatie. Voor Osasuna haalde het gelijkspel niets uit, zij degradeerden alsnog. Espanyol eindigde net boven de degradatiestreep. Omdat Osasuna geen sportief voordeel van de uitslag had, richt het onderzoek zich op mogelijke beïnvloeding van de wedstrijd voor gokkers.

Het toenmalige bestuur van Osasuna stapte afgelopen zomer op. De huidige voorzitter van Osasuna zegt niets te weten van het verkopen van wedstrijden, maar heeft wel toegegeven dat er vorig seizoen 1,5 miljoen euro aan cash is opgenomen. Dat geld is betaald aan bedrijven waar de club geen enkele relatie mee had en aan "personen met voor- en achternamen". Het zou niet gaan om spelers of oud-spelers van de club en ook niet om makelaars.

Ook onderzoek naar Real Zaragoza

Het is niet de enige wedstrijd die door de Spaanse justitie onder de loep wordt genomen. Er loopt al langer een onderzoek naar het duel van Levante met Real Zaragoza uit 2011. Real Zaragoza ontliep toen degradatie door een 2-1 zege op de slotdag van de competitie.

Zaragoza zou spelers van Levante in totaal ruim 1 miljoen euro hebben betaald om die wedstrijd te verliezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl