Boekhandel Donner in Rotterdam
NOS Nieuws

Cursus striptekenen afgelast na 'Kopenhagen'

Boekhandel Donner in Rotterdam heeft een cursus cartoontekenen die zondag zou worden gegeven, afgelast. De directie zet een streep door de cursus vanwege de aanslagen van afgelopen weekend in Kopenhagen.

"Wij kunnen onvoldoende instaan voor de veiligheid van klanten en medewerkers in de winkel", laat de directie weten. Het opstellen van een veiligheidscordon zou buitenproportioneel zijn. Het besluit is volgens het bestuur "met zeer gemengde gevoelens" genomen.

Cartoonisten Guido de Groot en Vincent in 't Hout zouden de cursus geven. Het thema was de vrijheid van meningsuiting. "Zwaarbewapend met HB-potlood, puntenslijper en papier gaan Vincent en Guido het extremisme te lijf", stond in de aankondiging.

Angst

"Superjammer dat het niet doorgaat", zegt Guido de Groot. "Je buigt zo voor angst. Je moet zo mogelijk juist meer tekenen, niet minder. Onze workshop is totaal onschuldig. We doen dit al jaren zo; iedereen leren tekenen."

"Ik heb me nooit bedreigd gevoeld. Ook nu niet. We moeten juist laten zien dat we niet geïntimideerd zijn", zegt de cartoonist.

Aanslagen

Cartoonisten waren de afgelopen tijd doelwit van terreur. In Parijs pleegden moslimextremisten een aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. De cursus in Rotterdam zou vanwege deze gebeurtenis gratis worden aangeboden.

Zaterdag werd er in Kopenhagen geschoten op een bijeenkomst waar de Zweedse cartoonist Lars Vilks aanwezig was. Hij bleef ongedeerd, maar een bezoeker van het debat over vrijheid van meningsuiting kwam om het leven. Vilks publiceerde in 2007 tekeningen van de profeet Mohammed als een hond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl