NOS Nieuws

'Regel een landelijk team tegen radicalisering'

'Kennis over radicale moslimjongeren samenbrengen'

Er moet een landelijk interventieteam komen dat gemeenten en scholen helpt die te maken hebben met radicaliserende moslimjongeren. Dat wil het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT).

In zo'n team zitten ervaringsdeskundigen die met geradicaliseerde jongeren praten over bijvoorbeeld psychische problemen of een fascinatie voor geweld.

Worsteling

Volgens COT-directeur Zannoni bouwen de leden van deze 'vliegende brigade' steeds meer ervaring op en weten ze daardoor wat wel en niet werkt bij de jongeren. "Die mensen weten hoe ze het de vorige tien keer hebben gedaan en of iets werkt", zegt hij. "Ervaring kun je niet in elke gemeente opbouwen. Dat kan alleen landelijk."

Ook de reclassering wil meer regie en samenwerking. "Ik vind het belangrijk dat kennis die nu versnipperd is, bij elkaar wordt gebracht", zegt voorzitter Van Gennip van Reclassering Nederland. De organisatie begeleidt zo'n 30 moslimextremisten.

Veel instanties worstelen met de aanpak van geradicaliseerde moslims. Er is nog geen succesvolle methode gevonden om mensen te deradicaliseren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl