NOS Nieuws

Bonden: geen akkoord met V&D

De gesprekken tussen de vakbonden FNV en CNV en de directie van V&D zijn op niets uitgelopen.

Om V&D van de ondergang te redden, wil de directie dat het personeel 5,8 procent salaris inlevert. De vakbonden vochten dit gisteren aan bij de rechter. Die zei toen dat beide partijen nog eens rustig moesten gaan praten, maar nu blijkt dat ze lijnrecht tegenover elkaar blijven staan.

Bonussen te onzeker

De rechter had de indruk gekregen dat er onderhandelingsruimte was. De raadsman van V&D liet in de rechtszaal weten dat het bedrijf de bonden tegemoet wilde komen met aandelen en bonussen voor het personeel.

Maar CNV-onderhandelaar Martijn den Heijer vindt die voorstellen veel te 'onzeker'. De bonussen zouden pas worden uitgekeerd over vijf jaar en alleen in het geval dat V&D winst maakt. "Daar steek ik mijn hand niet voor in het vuur, terwijl de loonkorting op tafel blijft," zegt de CNV-onderhandelaar.

Nu het overleg is mislukt, gaat het geschil weer terug naar de rechter. Het lijkt erop dat die maandag een oordeel moet vellen.

Geen voorwaarden

In principe zullen de warenhuisdirectie en de bonden tussen nu en maandag niet meer met elkaar praten. CNV is daartoe overigens wel bereid. Den Heijer: "Ook als de rechter ons gelijk geeft, staan we open voor overleg, maar dan moet er wel iets zijn om over te praten. Dat moeten er geen voorwaarden vooraf worden gesteld."

De V&D-directie heeft altijd gezegd dat de bonden onderdeel zijn van het reddingsplan voor het warenhuis dat vorige week overeen is gekomen. Als het personeel geen loonoffer brengt, zullen de andere partijen, zoals de banken, onroerendgoedeigenaren en eigenaar Sun Capital zich terugtrekken. "Maar zo stellig zijn ze niet meer," zegt de CNV'er.

Laatste puzzelstukje

V&D betreurt het dat de bonden niet akkoord zijn gegaan met "onze loonmaatregelen en aanvullende plannen om de salarisvermindering te verzachten", aldus directielid Harm Tunteler. "Het zou het laatste puzzelstukje zijn om tot de noodzakelijke kostenbesparing te komen die onderdeel is van het herstructureringsplan."

Eigenaar Sun Capital was aan het eind van de middag nog niet op de hoogte van het mislukte overleg met de bonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl