NOS Nieuws

Advies van Britse Kerk om pro-Europees te stemmen

  • Tim de Wit

    Correspondent Londen

  • Tim de Wit

    Correspondent Londen

De Anglicaanse kerk gaat zich actief met de Britse verkiezingscampagne bemoeien. In een pamflet van de afvaardiging van bisschoppen roept de kerk zijn volgelingen op "pro-Europees" te stemmen.

Het is volgens de kerk belangrijk dat er verder wordt gebouwd "aan meer vertrouwen en samenwerking tussen de Europese landen". Ook is de kerk van mening dat het goed zou zijn om het nucleaire arsenaal van het Verenigd Koninkrijk drastisch terug te brengen.

Daarnaast schrijven de bisschoppen dat de politiek moet ophouden met immigranten en uitkeringsgerechtigden als zondebok aan te wijzen en juist moet streven naar meer gelijkheid in de samenleving.

Geen stemadvies

De brief gaat volgens de kerk vooral over waarden in de samenleving en niet over concreet beleid. Er wordt geen stemadvies gegeven, aldus bisschop Wilson van Buckingham, al valt uit de uitgelekte stukken op te maken dat de kerk weinig moet hebben van de koers van de regerende Conservatieven.

"Als het gaat om morele vraagstukken als abortus blijft de kerk altijd erg stil. Maar nu geven ze wel hun mening over de politiek, terwijl niemand ze daarom vraagt.

Parlementslid Nadine Dorris

Die reageren dan ook als door een slang gebeten. Niet alleen vinden ze dat de kerk zich niet met de verkiezingscampagne moet bemoeien, ook slaan ze volgens conservatieve parlementsleden de plank volledig mis.

"Als het gaat om morele vraagstukken als abortus blijft de kerk altijd erg stil. Maar nu geven ze wel hun mening over de politiek, terwijl niemand ze daarom vraagt", zegt het Conservatieve parlementslid Nadine Dorries tegen de BBC. "De kerk maakt daarnaast een erg linkse indruk", vindt ze.

Veel discussie

Dat de kerk zich ook over Europa uitlaat, is opvallend. Er is in het Verenigd Koninkrijk veel discussie over de Britse toekomst in de Europese Unie. Mochten de Conservatieven van premier David Cameron op 7 mei de verkiezingen winnen, dan zal hij een referendum uitschrijven waarbij de Britten zelf mogen kiezen of het Verenigd Koninkrijk lid moeten blijven van de Europese Unie.

De Anglicaanse kerk is met officieel 25 miljoen leden verreweg de grootste kerk van het Verenigd Koninkrijk. Niet alleen laten ze hun stem regelmatig horen in het publieke debat, ook zijn alle 26 bisschoppen van de kerk nog altijd lid van het Britse Hogerhuis en staat koningin Elizabeth aan het hoofd van de kerk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl