De KNVB vindt het goed dat het OM onderzoek doet naar illegaal gokken in het voetbal.
NOS Voetbal

KNVB blij met onderzoek OM

De KNVB hoopt dat door het onderzoek naar illegaal gokken nu ook duidelijk wordt of er daadwerkelijk in Nederland wedstrijden gemanipuleerd zijn. "Voetballiefhebbers moeten kunnen vertrouwen op wat ze zien. De integriteit van onze sport moet beschermd worden tegen criminelen en dat het OM daar nu zo actief werk van maakt, moedigt de KNVB aan", schrijft de voetbalbond op haar website.

De FIOD heeft vijf mensen opgepakt voor het aanbieden van illegale weddenschappen op voetbalwedstrijden. Een 40-jarige Nederlandse man die op Cyprus woont zou in 2008 en 2009 betrokken zijn geweest bij matchfixing. In die tijd zouden ook wedstrijden in Nederland zijn gemanipuleerd.

De Duitse officier van justitie Andreas Bachmann zei al in 2013 dat er in Nederland zeker vier wedstrijden verdacht zijn. Of het om dezelfde wedstrijden gaat als die waarbij de nu opgepakte man betrokken zou zijn, is nog onduidelijk.

Matchfixing serieus probleem

De KNVB zegt dat het OM geen informatie heeft opgevraagd in het onderzoek naar illegaal gokken. "Maar we nemen matchfixing zeer serieus en als het OM op enige wijze ondersteuning nodig heeft dan zullen wij die geven", meldt de bond.

Naar aanleiding van de aantijgingen in 2013 heeft de KNVB wel onderzoek gedaan. "We hebben toen de wedstrijden van de betrokken clubs opnieuw bekeken en de UEFA ingeschakeld. Maar de bewuste tapes waarop de manipulatie besproken zou zijn hebben wij nooit mogen beluisteren", zegt een woordvoerder.

De voetbalbond is nog bezig met een onderzoek naar mogelijke matchfixing bij wedstrijden van Willem II in 2008 en 2009. De voetbalbond heeft een integriteitscommissie die onderzoek doet naar misstanden in het voetbal. De commissie is nog bezig met het horen van spelers die de bewuste wedstrijden hebben gespeeld. Ook het OM doet nog onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl