Jeroen Dijsselbloem (l) en Yanis Varoufakis (r)
NOS Nieuws

Markten zien kans Grexit toenemen

De kans dat Griekenland de euro verlaat, een 'Grexit', is na gisteren weer gestegen. Volgens economen van de Commerzbank is de kans op een Griekse uittocht in een week tijd verdubbeld. De Griekse financiële markten reageren onrustig op de onenigheid tussen de eurolanden en Griekenland.

Gisteren mislukte een top-overleg in Brussel over het Griekse schuldenpakket. Voor het weekend moeten de ministers van Financiën uit de Eurozone met een oplossing komen, anders krijgt Griekenland grote problemen bij het betalen van de rekeningen.

Retoriek

Commerzbank schatte vorige week de kans op een breuk met de Grieken nog op 25 procent, maar die is nu al 50 procent. "De verkiezingsbeloften van Tsipras laten weinig ruimte voor compromissen. Na de uitlatingen van Dijsselbloem is de kans klein dat de Eurogroep toegeeft."

Hoofdeconoom Carsten Brzeski van de Duitse ING Directbank blijft bij zijn eerdere prognose van een kans van 1 op 3 dat Griekenland uit de euro stapt. ”Inhoudelijk staan partijen dichter bij elkaar dan de politieke retoriek doet vermoeden. Maar de Grieken staan voor de keuze of ze alle kaarten op het eigen volk zetten of toch aansturen op fundamentele veranderingen in het steunpakket.”

Brezski denkt dat er aangestuurd wordt op een kortetermijnoplossing en dat er 2 tot 3 maanden onderhandeld wordt over een definitieve oplossing.

Inhoudelijk staan partijen dichter bij elkaar dan de politieke retoriek doet vermoeden.

ING-econoom Carsten Brzeski

Barometer

De beurs van Athene opende bijna 5 procent lager, de aandelen van banken leveren tien procent of meer in. Rond de middag nemen de verliezen af maar gaan koersen op en neer.

Op de obligatiemarkt stijgt de rente op Griekse staatsleningen met een looptijd van 10 jaar weer boven de 10 procent en op 2-jaarsschuldpapier stuitert de rente tussen 17 en 21 procent. Ter vergelijking: van een 'veilig land' als Nederland bedraagt de 10-jaarsrente slechts 0,43 procent.

De speculaties van economen hebben geen invloed op de besluitvorming, maar worden wel vaak als leidraad gebruikt door investeerders en beleggers. Ze schatten de risico's in en stappen dus in of uit aandelen. Financiële markten zijn dus een soort barometer van het sentiment en de risico's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl