Arrigo Sacchi maakt zich zorgen over de nationale trots en identiteit van Italië
NOS Voetbal

Sacchi in opspraak na racistisch getinte uitspraken

Voormalig bondscoach Arrigo Sacchi van Italië is in zijn land onder vuur komen te liggen, nadat in Italiaanse media racistisch getinte uitspraken van hem zijn verschenen. Zo zou hij gezegd hebben dat er 'te veel gekleurde spelers' in de jeugdopleiding van Italiaanse clubs zitten. Daarmee zou volgens de 68-jarige Sacchi de identiteit van het land in gevaar komen.

De coach ontkent nu dat er sprake is van racisme. "Ik ben absoluut geen racist. Dat blijkt ook wel uit mijn verleden als coach. Ik wil alleen onderstrepen dat we onze nationale trots en identiteit aan het verliezen zijn", zo verdedigt Sacchi zijn uitspraken tegenover sportkrant Gazzetta dello Sport.

"Ik heb altijd teams gecoacht met spelers met verschillende huidskleuren. Dat begon al met Ruud Gullit en Frank Rijkaard bij AC Milan", vervolgt Sacchi. "Ik ben verkeerd begrepen. Je denkt toch niet dat ik echt een racist ben? Ik was aanwezig bij een jeugdwedstrijd waarin vijftien buitenlandse spelers meededen. Dát kan volgens mij niet de bedoeling zijn."

Sacchi won in 1989 en 1990 met AC Milan de Europa Cup I en loodste in 1994 Italië naar de WK-finale, die Brazilië uiteindelijk won na het nemen van strafschoppen. Hij is tegenwoordig columnist voor de Gazzetta en werkt als commentator bij de Italiaanse televisie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl