NOS Nieuws

1 op de 5 verdachten is buitenlander

Bijna een op de vijf geregistreerde verdachten van een misdrijf was in 2013 een buitenlander. Ruim de helft van deze groep heeft geen vast adres. Het gaat daarbij meestal om illegalen, rondreizende bendes, toeristen en seizoenarbeiders. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In 2013 ging het om 31.000 buitenlandse verdachten zonder vaste- of verblijfplaats. Nederlandse verdachten hadden slechts bij uitzondering geen vast adres.

Sinds 2007 is vooral een toename te zien van het aantal verdachten uit Oost-Europa. Volgens het CBS komt de stijging van verdachten uit Oost-Europa deels door de toetreding van een aantal Midden- en Oost-Europese landen tot de EU in 2004 en 2007. De grootse groepen Oost-Europese verdachten in 2013 waren de Polen (8200) en Roemenen (5800).

'Criminele specialisatie'

Het CBS zegt dat veel nationaliteiten zo hun eigen "criminele specialisatie" hebben. Zo registreert de politie Belgen, Duitsers en Fransen voornamelijk voor drugsmisdrijven.

Bij Poolse verdachten zijn winkeldiefstal en rijden onder invloed oververtegenwoordigd. Roemenen zijn relatief vaak verdacht van winkeldiefstal en zakkenrollerij. Van alle verdachten van zakkenrollerij in 2013 is 40 procent Roemeens en 16 procent Bulgaars. Onder Britten komt openlijke geweldpleging relatief vaak voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl