NOS NieuwsAangepast

'Aidsbestrijding door bezuinigingen in gevaar'

Bekende mensen uit het bedrijfsleven en wetenschappers hebben kritiek op de kabinetsplannen om te bezuinigen op de aidsbestrijding in ontwikkelingslanden.

Ter gelegenheid van Wereld-Aidsdag plaatste het bedrijfsleven een open brief in het Financieel Dagblad, de wetenschappers laten hun ongenoegen blijken in de Volkskrant. Volgens het bedrijfsleven wordt de economische groei in de ontwikkelingslanden bedreigd als de aidsbestrijding vermindert. De wetenschappers vinden het medisch gezien onverantwoord om te bezuinigen: het onderzoek naar aids en de bestrijding van aids is van levensbelang voor de hele wereldbevolking, zeggen de wetenschappers.

Hulporganisaties

Zeker drie miljoen mensen kunnen de komende jaren geen levensreddende aidsmedicijnen krijgen als gevolg van de economische crisis, zegt de hulporganisatie STOP AIDS NOW!. Donorlanden bezuinigen massaal op aidsbestrijding en daardoor komt er te weinig geld binnen bij het speciaal opgerichte Global Fund tegen aids.

Dit fonds geeft financiële steun aan ontwikkelingslanden bij de behandeling van mensen met aids, tuberculose en malaria. Volgens de hulporganisaties heeft het Global Fund de komende jaren 15 miljard euro nodig voor aidsremmers, maar tot nu toe hebben de donorlanden pas zo'n negen miljard euro toegezegd.

Ook Nederland gaat snijden in de aidsbestrijding. Op dit moment geeft de Nederlandse regering jaarlijks gemiddeld 80 miljoen euro aan het Global Fund, maar het kabinet-Rutte wil dat bedrag terugbrengen.

Aidswezen

Volgens de organisatie STOP AIDS NOW! komt door de bezuinigingen vooral de opvang van aidswezen in gevaar. Door een gebrek aan geld zullen minder mensen levensreddende medicijnen kunnen krijgen en meer kinderen hun ouders verliezen. Op dit moment zijn er wereldwijd 16,6 miljoen kinderen die een of beide ouders zijn verloren aan aids. De meerderheid van hen, 15 miljoen, leeft in zuidelijk Afrika.

Deze kinderen worden vaak opgevangen door naaste familieleden. Veel familieleden vangen al meer kinderen op en hebben niet de financiële middelen om voor nog meer kinderen te zorgen. Steeds meer aidswezen zullen daarom volgens de hulporganisaties in de toekomst op zichzelf zijn aangewezen.

Vooruitgang

De bezuinigingen komen op het moment dat er volgens UNAIDS grote vooruitgang is geboekt in de wereldwijde bestrijding van aids. In een rapport dat vorige week werd gepresenteerd, stelt de VN-organisatie dat het aantal nieuwe hiv-besmettingen wereldwijd met bijna twintig procent is afgenomen.

Ook is het aantal mensen dat behandeld wordt met aidsremmers de afgelopen vijf jaar verzevenvoudigd: van 700.000 in 2004 naar 5,2 miljoen vorig jaar. Daartegenover staat wel dat wereldwijd 10 miljoen mensen nog geen toegang hebben tot aidsremmers.

Nu landen door de economische crisis minder geld steken in aidsbestrijding, vreest UNAIDS dat de positieve resultaten van de afgelopen jaren in gevaar komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl