'Intensief contact koning en gedupeerden aardbevingen'
Slechts één protestbord tegen de gaswinning in het aardbevingsgebied dook op bij het bezoek van de koning en koningin aan Oost-Groningen. Willem-Alexander en Máxima waren vandaag in de Veenkoloniën.
Het koninklijk paar werkte een programma af over de sociaal-economische toekomst van het gebied. De gaswinning kwam daarbij niet ter sprake.
Dat protesten van gedupeerden in het aardbevingsgebied uitbleven, verbaast commissaris van de koning Van den Berg niet. "De koning heeft meerdere keren rustig en intensief met de betrokken slachtoffers in het gebied gesproken en gaat dat opnieuw doen."
Kanalen
De eenzame demonstrant slaagde erin de aandacht van de koning op zich te vestigen. Willem-Alexander: "Ik ben al vaak in Groningen geweest en kom zeker terug".
Koning en koningin werden geconfronteerd met een andere hoogoplopende kwestie, de bouw van windmolens. In het bijzonder is er tegenstand tegen de komst van vijftig molens van 200 meter hoog bij Stadskanaal.
Aan een keukentafel spreekt het koninklijk bezoek met betrokkenen over voor- en nadelen. Voor- en tegenstanders van de molens zijn tevreden over het gesprek.
Dagopvangcentrum
Het streekbezoek begon in het Veenkoloniaal Museum in Veendam, waar koning en koningin een indruk kregen van de geschiedenis van gebied: de veenafgravingen sinds de 15de eeuw, de vorming van het huidige landschap met zijn karakteristieke rechte kanalen en de opkomst van de aardappelzetmeelindustrie.
Willem-Alexander en Máxima spraken onder meer over de toekomst van het aardappelzetmeelconcern AVEBE en de landbouw die daarmee is verbonden. Ook bezocht het paar een bedrijf voor sociale werkvoorziening.
Het streekbezoek werd afgesloten in het Drentse deel van de Veenkoloniën met een ontvangst in een multifunctioneel centrum in Emmer-Compascuum, een dagopvangcentrum voor ouderen in Emmen en een hbo-instelling in deze plaats.