NOS Nieuws

Executie Australiërs in Indonesië uitgesteld

Executie Australiërs in Indonesië uitgesteld

Indonesië heeft de overplaatsing van twee ter dood veroordeelde Australiërs naar een andere gevangenis uitgesteld. Ze zouden naar een gevangenis op Java gaan, om daar te worden geëxecuteerd. Er is nu sprake van uitstel, maar dat betekent niet dat het doodvonnis niet meer zal worden uitgevoerd.

De twee maken deel uit van de zogenoemde Bali Nine, een bende drugssmokkelaars die in april 2005 werd opgepakt bij een luchthaven en hotel op Bali. De Australiërs zouden de leiding hebben gehad. De zeven anderen zitten lange celstraffen uit.

Druk

De Australische regering heeft de afgelopen jaren druk uitgeoefend op Jakarta om het leven van de twee te sparen. Er kwam onder meer een oproep van alle nog levende oud-premiers van Australië.

Ze wijzen erop dat de mannen zich in gevangenschap voorbeeldig hebben gedragen; de een geeft bijbelles, de ander deed onder meer een kunstopleiding en geeft filosofielessen aan medegevangenen.

Cellentekort

De bende werd destijds opgepakt na een tip van de Australische politie. In Australië klinkt ook kritiek op het besluit om de Indonesische autoriteiten in te seinen. Correspondent Robert Portier: "Sommigen vinden dat de bende pas in Australië had moeten worden aangehouden. Daarmee was voorkomen dat ze de doodstraf zouden krijgen; hier bestaat de doodstraf niet."

Portier zegt dat de overplaatsing met een week is uitgesteld. "Het lijkt er dan ook op dat er geen sprake is van afstel. Een van de redenen voor het uitstel is ook een praktische. In de gevangenis op Java is een cellentekort, dus de Australiërs konden er nog niet terecht. Maar volgende week gaat het transport vrijwel zeker alsnog door."

Nederlander

Vorige maand werd de Nederlander Ang Kiem Soei in Indonesië door een vuurpeloton geëxecuteerd. Ook hij was ter dood veroordeeld voor overtreding van de Indonesische drugswetten. Ang Kiem Soei zou betrokken zijn geweest bij de productie van xtc.

De Nederlandse regering en koning Willem-Alexander probeerden vergeefs om de executie van de Nederlander te voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl