Samad (links) en presidentskandidaat Joko Widodo in juni vorig jaar. Widodo werd een maand later gekozen tot president van Indonesië.
NOS Nieuws

Politie Indonesië pakt hoogste corruptiebestrijder hard aan

In Indonesië is het hoofd van de anti-corruptiecommissie KPK door de politie genoemd als verdachte in een zaak rond een vervalst document uit 2007. Waar fraudebestrijder Abraham Samad precies van wordt verdacht is niet bekendgemaakt door de politie van Sulawesi.

De spanning tussen de politie en de anti-corruptiecommissie is de laatste weken sterk opgelopen. Samads plaatsvervanger Bambang Widjojanto was al verdachte in een andere zaak uit 2010 vanwege meineed.

Zuiveren

De als zeer corrupt bekend staande Indonesische politie dreigde eerder alle vier de commissarissen van de KPK als verdachte aan te merken. De politie kan dat doen zonder details te geven over de beschuldigingen.

In Indonesië is verontwaardigd gereageerd op het aanpakken van de topmensen van de KPK. De beschuldigingen worden gezien als een forse klap voor de commissie die de grootste economie in Zuidoost-Azië wil zuiveren.

Indonesië is volgens Transparency International, dat corruptie wereldwijd monitort, een van de corruptste landen ter wereld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl