'Grieken plaatsen zich buiten de realiteit'
Griekenland heeft zichzelf in een onmogelijke positie gemanoeuvreerd door de onderhandelingen met de Eurogroep te laten stuklopen. De Grieken lijken erop te vertrouwen dat Europa alsnog bereid zal zijn om een compromis te sluiten, maar dat is niet waarschijnlijk, zei EU-correspondent Gwen ter Horst in het NOS Radio 1 Journaal. "Het lijkt wel of het niet tot ze doordringt hoe serieus het is."
Gisteren leek het er aanvankelijk op dat een akkoord binnen handbereik was. De Griekse minister Varoufakis en Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem spraken elkaar twee keer voor het overleg om 15.00 uur begon. Het leek er toen op dat er een opening was. Er circuleerde een ontwerptekst op basis waarvan de ministers konden discussiëren. Vlak voor dat overleg trok Varoufakis zijn goedkeuring voor de tekst toch weer in, zodat er niet over gesproken is.
'Echt bizar'
Griekse diplomaten gingen vervolgens wel die concepttekst uitdelen aan journalisten, om te laten zien wat voor onredelijke eisen de EU stelt. "Echt bizar", aldus Ter Horst.
Varoufakis lijkt te denken dat de Eurogroep nog wel gaat schuiven en tegemoetkomingen doet. Hij zei gisteren dat hij binnen twee dagen een oplossing verwacht.
Volgens Ter Horst is dat niet waarschijnlijk "De Grieken, lijkt het, plaatsen zich hiermee buiten de realiteit. De hele Eurogroep dringt erop aan dat ze water bij de wijn doen, maar dat lijkt maar niet door te dringen."
De Eurogroep staat als een blok tegenover Griekenland. "Het zijn de Grieken die door de knieën moeten. Daar is geen twijfel over mogelijk."
De geldkraan gaat echt dicht.
Varoufakis zei eerder dat een deal tussen hem en Dijsselbloem in het midden ligt, maar dat ziet Ter Horst anders. "De Eurogroep is echt snoei- en snoeihard, de geldkraan gaat echt dicht. De Grieken moeten een stap zetten."
Volgens Ter Horst is het aan minister Varoufakis en premier Tsipras om de Griekse bevolking ervan te overtuigen dat ze beloftes hebben gedaan die niet realistisch zijn. "Ze moeten een list verzinnen om er in eigen land mee weg te komen, en dan kunnen ze tekenen bij het kruisje. Meer smaken zijn er niet."
Teleurstelling
Volgens correspondent Conny Keessen in Griekenland zijn veel Grieken teleurgesteld in de keiharde opstelling van Europa. "Het is duidelijk dat een meerderheid van de Grieken de regering steunt omdat ze eindelijk het gevoel hebben dat er een regering opkomt voor het volk. Aan de andere kant zijn er ook zorgen over waar dit toe zal leiden", zegt Keessen.
Volgens Keessen zijn er ook wel kritische geluiden. Een Griekse krant schrijft in een commentaar dat premier Tsipras door zijn opstelling weinig keuzes meer heeft. Of hij accepteert een verlenging van het huidige programma, of hij kiest voor een breuk met Europa, schrijft de krant.