President Poetin, president Porosjenko, president Holande en bondskanselier Merkel vorige week in Minsk
NOS Nieuws

'Minsk'-leiders bellen weer met elkaar

De presidenten Poetin en Porosjenko en bondskanselier Merkel hebben de situatie in Oost-Oekraïne opnieuw besproken.

Merkel en Porosjenko hebben de Russische president via de telefoon gevraagd om druk uit te oefenen op de separatisten om het staakt-het-vuren te respecteren. Het terugtrekken van zware wapens is ook weer besproken. Ook zijn er afspraken gemaakt om de waarnemers van de OVSE hun werk te kunnen laten doen. Details zijn niet bekendgemaakt.

Russische generaal

De leiders kwamen vorige week samen met de Franse president Hollande in de Wit-Russische hoofdstad Minsk een staakt-het-vuren overeen. Dat lijkt redelijk te worden nageleefd in het grootste deel van Oekraïne, maar vooral rond de stad Debaltsevo wordt nog hevig gevochten.

OVSE-waarnemers moeten toezien op het staakt-het-vuren, maar worden door de opstandelingen bij Debaltsevo tegengehouden.

In de buurt van de stad wordt op dit moment overleg gevoerd door de OVSE, Oekraïense militairen en een Russische generaal. Ze willen afspraken maken waardoor de waarnemers wel naar de stad kunnen reizen. De separatisten zitten niet aan tafel.

Volgens correspondent Gert-Jan Dennekamp, die op zo'n 20 kilometer van het front is, is er nog geen enkel teken dat de wapens van de partijen bij Debaltsevo zullen zwijgen. Zo zijn er nog steeds geregeld beschietingen te horen.

Zware wapens

In Minsk was afgesproken dat de zware wapens vanaf vandaag worden teruggetrokken, maar daar is vooralsnog geen sprake van. Zowel het Oekraïense leger als de separatisten gaven gisteren al aan dat ze de zware wapens pas van het front terugtrekken als de andere partij dat eerst doet.

Volgens een woordvoerder van het Oekraïense leger hebben de opstandelingen de stellingen van de Oekraïens militairen vannacht aangevallen. Het leger zal de zware wapens volgens de woordvoerder pas terugtrekken als het staakt-het-vuren volledig wordt nageleefd.

Morele plicht

Na het sluiten van de overeenkomst donderdag hebben de leiders elke dag telefonisch gebeld over de situatie in Oekraïne. De vier spraken in Minsk af om regelmatig met elkaar te overleggen om zo toe te zien dat het akkoord wordt nageleefd.

Daarin werd niets afgesproken over Debaltsevo. De opstandelingen zien het als hun grondgebied en claimen dat ze daarom het recht of zelfs de morele plicht hebben om de stad te veroveren.

'Er is een patstelling, die voorlopig alleen met geweld wordt beslecht.'
'We staan al aan de rand van Debaltsevo.'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl