Strauss-Kahn onderweg naar de rechtbank, op 11 februari
NOS Nieuws

Wankel bewijs aan eind van proces tegen DSK

  • Hans Brom

    Buitenlandredacteur

  • Hans Brom

    Buitenlandredacteur

"Jazeker, edelachtbare." Dominique Strauss-Kahn komt er rond voor uit dat hij wel degelijk heeft deelgenomen aan een reeks seksfeestjes. Daar zit de pijn niet. Maar heeft hij de vrouwen die erbij waren geronseld en betaald, of deden ze mee voor hun eigen plezier?

Naar eigen zeggen had hij er geen idee van dat het om prostituees ging. "Ik daag u uit het verschil te zien tussen een naakte prostituee en een naakte vrouw", zei zijn advocaat. En daar heeft hij wel een punt.

Flinterdun bewijs

Het proces in Lille is in zijn derde week en later vandaag zal de officier van justitie zijn slotpleidooi houden in de strafzaak tegen 'DSK'.

Het zou best eens kunnen dat justitie vindt dat ze eigenlijk geen zaak tegen hem heeft, dat ze de rechter om vrijspraak zal vragen, omdat het bewijs dat de rechter de afgelopen weken heeft gehoord, flinterdun is.

Daar komt nog bovenop dat gisteravond vijf van de zes civiele partijen in de rechtszaak hun aanklacht introkken. Daarmee lijkt de kans dat DSK wordt vrijgesproken nog groter geworden.

Geen idee

Volgens Frans recht is betaalde liefde niet strafbaar. Wel strafbaar is souteneurschap, het organiseren van prostitutie en daar financieel beter van worden.

In wat intussen de Carlton-affaire is gaan heten, houdt DSK vol dat hij er geen idee van had, dat de meisjes uitsluitend meededen voor het geld.

Ontsnappen

Alle betrokkenen verklaren dat ze Strauss-Kahn niets over betalingen hebben verteld. Hij heeft er ook nooit naar gevraagd tijdens een van de vele ruige seksfeesten in Parijs, Washington en New York. Ze waren bedoeld als verzetje, vertelde hij, zodat hij wat zou kunnen ontspannen tijdens de hectische jaren dat hij directeur was van het IMF.

Strauss-Kahn vertrekt naar de rechtbank voor een nieuwe zittingsdag

De twijfel of een proces tegen DSK wel tot een veroordeling zou leiden, was er al in 2013. Het OM vond dat er te weinig bewijs tegen hem was. Maar de onderzoeksrechter wilde de zaak toch laten doorgaan.

Mogelijk zal justitie DSK laten lopen en de pijlen vooral richten op de andere dertien verdachten. Zoals Dominique Alderweireld, bijgenaamd Dodo, een Belgische bordeelhouder. Tegen hem is, als eigenaar van een seksclub, het bewijs een stuk eenvoudiger rond te krijgen.

Of justitie richt zich op een van de zakenlui, die dachten dat ze met het organiseren van feestjes voor Strauss-Kahn voordeel zouden hebben als die eenmaal verkozen was tot president van Frankrijk.

Eis

Vandaag komt de officier van justitie dus met zijn strafeis. Vrijdag, als hij dat wil, heeft Strauss-Kahn het laatste woord. Dan zal de rechter ook bekendmaken wanneer hij uitspraak doet.

In het ergste geval moet DSK tien jaar de cel in. Maar de kans is groot dat hij als vrij man weer in zijn geblindeerde auto naar huis kan worden gebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl