NOS Voetbal

Oorlog houdt Sjachtar buiten Donetsk

Oorlog maakt voetbal in Donetsk onmogelijk

Sjachtar Donetsk speelt dinsdag in de achtste finales van de Champions League tegen Bayern München. Een wedstrijd die meer is dan voetbal alleen, omdat Sjachtar al maanden niet meer in het eigen stadion in Donetsk kan spelen. Het is te gevaarlijk in Oost-Oekraïne. De club is duizend kilometer uitgeweken naar het stadion van Lviv.

Europese clubs die tegen een Oekraïense club moeten spelen, gaan er met gemengde gevoelens heen. Bayern-speler Arjen Robben zei in aanloop naar de wedstrijd al dat de spelers zich niet afsluiten voor de realiteit: "We zijn voetballer, maar ook mens. Natuurlijk krijg je mee dat er oorlog is in dat land. Dat gaat iedereen aan het hart".

Stadion beschadigd

Tientallen miljoenen gaf Rinat Achmetov, de puissant rijke eigenaar van Sjachtar Donetsk, uit aan de bouw van het stadion en het trainingscomplex. In 2009 opende het stadion, waar ruim 50.000 toeschouwers in kunnen, de deuren.

In 2012 was het nog het decor voor drie groepswedstrijden, een kwartfinale en een halve finale tijdens het EK in Polen en Oekraïne. En ook nadat de oorlog tussen de rebellen en het regeringsleger Donetsk bereikte, bleef Sjachtar zo lang mogelijk in het eigen stadion spelen. Tot afgelopen zomer.

In juli besloot de leiding van Sjachtar vanwege de onveilige situatie uit te wijken naar het stadion van Lviv, ruim duizend kilometer verderop. Dat stadion stond leeg na het EK. Een maand later blies een bom alle ramen uit het stadion in Donetsk en raakte het trainingscomplex zwaar beschadigd na beschietingen. Ondanks het broze bestand in Oekraïne zit een terugkeer er nog niet in.

Aanvoerder Darijo Srna van Sjachtar zegt dat het team in een lastige situatie zit. "We wonen in Kiev en spelen onze thuiswedstrijden in Lviv. Eigenlijk moeten we steeds uit spelen, om de drie dagen vliegen we. Het is een andere sfeer, nu hebben we geen vol stadion. Maar we moeten ons bij de situatie neerleggen."

Sjachtar speelt thuisduel 1.200 kilometer verderop

Humanitaire hulp

Hoewel de voetballers en de leiding van Sjachtar nu in Kiev wonen, is de club de schrijnende situatie van hun fans niet vergeten. Vandaag maakte de club bekend dat vorig jaar aan 700.000 mensen in het gebied hulp is geboden. In het stadion mag dan niet meer gevoetbald worden, het is het centrum geworden van een groot hulpprogramma. Tonnen voedsel en medicijnen zijn via het stadion uitgedeeld aan ziekenhuizen en aan bewoners die hun huis hebben moeten verlaten voor het oorlogsgeweld.

Ook tegenstander Bayern München grijpt de wedstrijd aan om de getroffen Oekraïners humanitair bij te staan. De Duitse club geeft geld aan een kinderziekenhuis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl