Koptische christenen in een kerk in Caïro
NOS Nieuws

'Nederland brengt Egyptische vrouw in gevaar'

De Nederlandse overheid heeft een Egyptische vrouw die uit Nederland wegmoet, in gevaar gebracht door aan Egypte te melden dat ze zich heeft bekeerd tot het christendom. Dat meldt het EO-radioprogramma Dit is de Dag. De vrouw zou bij terugkeer in Egypte in de gevangenis kunnen belanden en zou ook moeten vrezen voor haar leven.

De vrouw, Mariam Ayad, werd in Egypte als moslima geboren. Op jonge leeftijd bekeerde ze zich tot het christendom en liet ze zich dopen in de Koptische Kerk. Dat leidde tot hoogoplopende ruzies met haar broer, die imam is. Ze vertrok naar Nederland, maar mag hier niet blijven. Ayad is uitgeprocedeerd en moet met haar gezin terug naar Egypte.

Identiteitspapieren

Om haar uit te kunnen zetten heeft de Dienst Terugkeer & Vertrek haar gepresenteerd aan de Egyptische ambassade, meldt Dit is de Dag. Daarbij werden identiteitspapieren doorgespeeld waarop haar oorspronkelijke islamitische naam staat, maar ook een christelijk identiteitsbewijs.

Dat laatste document heeft Ayad zelf na laten maken, omdat het in Egypte niet mogelijk is een islamitische identiteit in te ruilen voor een christelijke. Omdat het een vals document is, riskeert ze in Egypte een gevangenisstraf van vijftien jaar.

Daarnaast zou ze in Egypte haar leven niet zeker zijn, omdat het verlaten van de islam in de ogen van veel moslims een doodzonde is. Ook Ayads man loopt volgens het EO-programma gevaar, want als christen is hij formeel getrouwd met een moslima en dat is in Egypte verboden.

Bang

"Wij zijn natuurlijk bang", zei Ayads dochter Marina Ibrahim in Dit is de Dag. "We zijn bang omdat de familie van mijn moeder heel streng is, we zijn bang voor de Egyptische overheid en we zijn bang omdat de IND een fout heeft gemaakt door de identiteitskaart van mijn moeder aan de Egyptische ambassade te sturen."

De IND heeft tegen de EO gezegd dat in deze zaak de standaardprocedure is gevolgd en dat er geen fouten zijn gemaakt. Maar ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind is niet gerust op een goede afloop en heeft Kamervragen gesteld aan staatssecretaris Teeven. Hij vindt dat de uitzetting van het gezin Ibrahim-Ayad moet worden opgeschort totdat duidelijk is wat de consequenties zijn.

Voordewind wijst erop dat in Egypte de doodstraf kan worden geëist tegen moslims die zich hebben bekeerd tot het christendom.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl