NOS Wielrennen

Oud-wielrenner Criquielion getroffen door beroerte

1984: Criquielion pakt wereldtitel in Barcelona

Oud-wielrenner Claude Criquielion (58) is getroffen door een zware beroerte. Hij is in kritieke toestand in het ziekenhuis van Aalst opgenomen. Dat heeft de organisatie van de Grand Prix die naar hem is vernoemd, maandag bekendgemaakt. De Belg, die zo'n zestig keer als eerste over de streep kwam, veroverde in 1984 de wereldtitel op de weg. In de Ronde van Frankrijk eindigde hij vijfmaal in de top tien.

Succesvol

Op zijn erelijst staan verder onder meer zeges in de Ronde van Vlaanderen, Clásica San Sebastian, Waalse Pijl (twee keer), Brabantse Pijl, Ronde van Romandië en GP Eddy Merckx. In Luik-Bastenaken-Luik lukte het echter telkens net niet. Criquielion stopte in 1991 als profrenner na twaalf seizoenen.

Het jaar ervoor werd hij nog Belgisch kampioen. Later keerde hij in het peloton terug als ploegleider. Tot het herseninfarct hem velde was Criquielion actief als wethouder van sportzaken in zijn geboorteplaats Lessines.

Regenboogtrui

Criquielion veroverde zijn eerste regenboogtrui destijds in Barcelona. Vier jaar later was hij op het WK in eigen land (Ronse) opnieuw de grote favoriet. De Henegouwer mocht met drie man sprinten voor de titel. Normaal gesproken een formaliteit.

Criquielion kwam door toedoen van de Canadees Steve Bauer echter ten val, waardoor de Italiaan Maurizio Fondriest het goud cadeau kreeg.

1988: Criquielion valt op WK

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl