NOS Nieuws

Verdachten van grafschennis Frankrijk opgepakt

Hollande over grafschennis

De Franse politie heeft vijf verdachten opgepakt voor de grafschennis op een Joodse begraafplaats in de Elzas. Het zijn vijf minderjarige jongens, melden Franse media. Ze zouden 15 tot 17 jaar zijn en afkomstig uit de regio.

Een jongen van 15 meldde zich bij de politie toen bleek tot hoeveel ontzetting de grafschennis heeft geleid. Hij vertelde ook wie er nog meer bij de vernielingen betrokken waren. De jongen spreekt tegen dat het een antisemitische daad was; hij zegt dat hij niet wist dat het een Joodse begraafplaats was.

Op de begraafplaats in Sarre-Union zijn volgens de autoriteiten 250 van de 400 graven vernield. Zerken en grafzuilen zijn omvergetrokken en gebroken; tegels zijn uit de grond gerukt. Hoewel de zaak gisteren pas aan het licht kwam, zegt de jongen dat het afgelopen donderdag al was gebeurd.

Weerzinwekkend en barbaars

President Hollande heeft zijn afschuw uitgesproken over de grafschennis. Hij sprak van "een weerzinwekkende en barbaarse daad". Morgen wil hij naar de Elzas gaan om een herdenking op de Joodse begraafplaats bij te wonen.

Hollande reageerde afwijzend op de oproep van de Israëlische premier Netanyahu aan Joden in Europa om naar Israël te emigreren. "Joden hebben hun plaats in Europa en in het bijzonder in Frankrijk", zei hij. Frankrijk heeft de grootste Joodse gemeenschap in Europa. Er wonen ruim een half miljoen Joden.

Eerder sprak premier Valls zich in vergelijkbare bewoordingen uit. Hij voegde eraan toe dat de oproep van Netanyahu betreurenswaardig is, en niet te rechtvaardigen met het feit dat er in Israël een verkiezingscampagne gaande is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl