Omar Abdel Hamid el-Hussein
NOS Nieuws

Radicaliseerde dader Kopenhagen in gevangenis?

Bijna twee dagen na de terreuraanslagen in Kopenhagen weten de Denen nog weinig over de dader en zijn motieven. In Deense media wordt volop gespeculeerd over de achtergrond van Omar Abdel Hamid el-Hussein.

De politie wil alleen kwijt dat het gaat om een 22-jarige man die in Kopenhagen woonde en mogelijk tot zijn daden was gekomen door de aanslagen in Parijs van begin januari.

Hij was twee weken geleden vrijgekomen uit de gevangenis waar hij had gezeten vanwege een geweldsmisdrijf. In de Deense media wordt de vraag gesteld of hij wellicht in gevangenschap is geradicaliseerd.

De politie zwijgt hier nog over en wil in het kader van het onderzoek niet eens de naam van de dader bevestigen. Maar volgens de krant Berlingske is Hussein in de gevangenis sterk geradicaliseerd. Hij zou in de cel openlijk hebben gesproken over zijn wens om naar Syrië af te reizen om te vechten aan de zijde van IS.

Lijst

De gevangenisautoriteiten zetten Husseins naam op een lijst van gedetineerde radicale moslims, aldus Berlingske, en gaven zijn naam ook door aan de inlichtingendienst. Desalniettemin kwam de man eind januari vrij.

Het hoofd van de Deense veiligheidsdienst bevestigde gisteren tijdens een persconferentie dat zijn dienst Hussein op de radar had. Maar hij zei niet te weten of de man een potentiële jihadist was.

Loflied op jihad

De krant Ekstra Bladet meldt op zijn site dat de schutter net voor de aanslagen een loflied op de jihad op zijn Facebookpagina zette. De video stond volgens de krant al op een YouTube-kanaal dat sympathiseert met IS. Kort daarna zweert hij op dezelfde pagina trouw aan Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van IS, schrijft Ekstra Bladet. Dit alles lijkt te wijzen op een jihadistisch motief voor de schietpartijen van afgelopen weekend, maar de politie wil daar dus pas meer over kwijt als het onderzoek is afgerond.

Palestijnse ouders

Omar el-Hussein is de zoon van Palestijnse ouders die vanuit een Jordaans vluchtelingenkamp naar Denemarken zijn gekomen. Hij is geboren en getogen in Kopenhagen en was op de middelbare school een "getalenteerde leerling", vertelde een schoolgenoot van destijds aan het Franse persbureau AFP.

Ze omschrijft Hussein, die ook Arabisch spreekt, als hulpvaardig en betrokken. Bij tijd en wijle kon hij ook agressief zijn. Anderen omschrijven Hussein als een jongen die zeer emotioneel reageerde op onrecht tegen Palestijnen.

Bende

De politie schetst een grimmiger beeld van de man. Zo zou hij deel hebben uitgemaakt van een criminele bende.

Ruim een jaar geleden kwam Hussein in het nieuws omdat hij een 19-jarige Deen in de metro in het been had gestoken met een mes. Dat was de reden dat hij voor een jaar de cel in moest.

Omar el-Hussein kwam zondagochtend vroeg om, toen de politie hem bij zijn huis opwachtte nadat hij twee dodelijke aanslagen had gepleegd in Kopenhagen. Hij opende het vuur toen de agenten op hem afkwamen, en werd vervolgens doodgeschoten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl