Pieter Jaap Aalbersberg
NOS Nieuws

Politie: twee liquidaties voorkomen in Amsterdam

De politie heeft de afgelopen weken in Amsterdam twee liquidaties voorkomen. Dat heeft politiechef Pieter Jaap Aalbersberg gezegd. Later deze week geven politie en justitie meer details.

Volgens de politie is er twee weken geleden op zondagochtend met de aanhouding van vier verdachten in de Knokkestraat een afrekening voorkomen. Bij die arrestatie schoot de politie een van de verdachten neer. Over de andere liquidatie die zou zijn voorkomen, wil de politie nog niets zeggen, omdat het onderzoek nog loopt.

Volgens Aalbersberg wordt geprobeerd om de liquidaties "aan de voorkant van het probleem" aan te pakken. Zo zijn de afgelopen weken diverse criminelen die mogelijk betrokken zijn bij liquidaties aangehouden voor wapenbezit.

"We pakken het probleem aan de voorkant aan"

Kalasjnikovs

De aanpak van illegale wapens is een prioriteit voor politie en justitie. Sinds augustus zijn volgens hem 201 wapens in beslag genomen. Daarbij zaten 31 automatische wapens, 23 daarvan waren kalasjnikovs. De meeste liquidaties worden met zulke wapens uitgevoerd.

In 2014 waren er in Amsterdam tien liquidaties. Dit jaar staat de teller al op vier. Politie en justitie zeggen er alles aan te doen om deze tendens te stoppen. "Door bijvoorbeeld veel mensen hinderlijk te volgen en de aanpak van wapens", zegt hoofdofficier van justitie Theo Hofstee. Ook worden volgens hem undercoveragenten ingezet.

Huurmoordenaars

Het profiel van de uitvoerders van de liquidaties is volgens Aalbersberg de afgelopen jaren veranderd. In de jaren 90 waren de daders vaak huurmoordenaars uit het buitenland die speciaal voor een liquidatie naar Amsterdam kwamen. Tegenwoordig worden de moorden uitgevoerd door jonge mannen uit Amsterdam zelf, die even makkelijk een inbraak plegen als een liquidatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl