Het zeilschip Astrid liep in juli 2013 op de klippen voor de Ierse kust
NOS Nieuws

Zeilschip Astrid verging door menselijke fout

Het Nederlandse zeilschip Astrid is anderhalf jaar geleden door menselijke fouten op de rotsen gelopen voor de kust van Ierland. In de brandstoftank is drinkwater terechtgekomen, zegt de Ierse onderzoeksraad voor scheepsongevallen, de MCIB.

Het 95 jaar oude trainingsschip zou in Ierland meedoen aan een parade van zeilschepen. Kort voor het ongeluk was in een haven per ongeluk drinkwater in de brandstoftank gepompt. Daardoor viel de motor uit en kon de bemanning op 24 juli niet voorkomen dat de Astrid op de klippen liep voor de kust van Cork. De stroming en de wind waren te sterk.

Total loss

Alle dertig bemanningsleden werden gered. Aan boord waren vier permanente bemanningsleden, een kok, een leraar en 24 leerlingen. Het schip kon niet worden gered en werd total loss verklaard. De 42-meter lange Astrid is daarna gesloopt.

De Ierse onderzoeksraad vindt dat de bemanning niet adequaat heeft gehandeld. De koers die werd gevaren was niet verantwoord. Bemanningsleden zouden te veel hebben gelet op de mogelijkheden om mooie foto's te kunnen maken van de parade.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl