Meubelmaker Robert D'Hondt toont zijn handen
NOS Nieuws

'Nieuwe huid voelt soepel en beweeglijk'

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

Onderzoekers hebben een nieuw type kunsthuid ontwikkeld, die een stuk beter en goedkoper is dan de gangbare variant. We spraken met een onafhankelijke arts, een brandwondenslachtoffer en de ontwikkelaar.

De arts: veelbelovende huid

Paul van Zuijlen is hoogleraar brandwondengeneeskunde aan het VUmc in Amsterdam en is verbonden aan het brandwondencentrum in Beverwijk. Hij vindt de nieuwe kunsthuid veelbelovend. "De net gepubliceerde studie in ons vakblad Burns laat goede resultaten zien op het gebied van elasticiteit. Bovendien is de huid op menselijk materiaal gebaseerd. Dat is prettig want het lijkt het meest op wat je vervangen moet."

De lagere prijs is ook gunstig. Van Zuijlen zegt dat de resultaten van die studie bij 55 patiënten voldoende aanknopingspunten bieden om door te pakken en verder onderzoek te doen. "Kunsthuid gemaakt van menselijk materiaal is echt een pre. Je moet die laag kunsthuid zien als een soort steiger. Het lichaam zorgt dan voor de 'bouwvakkertjes' die nieuwe huidcellen gaan maken. En die ingroei van de getransplanteerde huid gaat goed."

Het slachtoffer: hand beweeglijker

Robert D'Hondt is meubelmaker en dol op zijn vak. Ruim twee jaar gelden ontplofte de afzuiginstallatie in de fabriek waar hij werkte. Instinctief beschermde D'Hondt zijn gezicht met zijn handen. Hij liep derdegraads brandwonden op aan zijn handen.

"De eerste keer dat ik ze weer zag, ben ik wel geschrokken", zegt D'Hondt. "Ik had niet gedacht dat ze zo erg verbrand waren. Ik betwijfelde of ik ooit weer zou kunnen werken." Intussen heeft hij aan zijn rechterhand een transplantatie met de nieuwe kunsthuid gehad. De linkerhand is op de klassieke wijze behandeld.

De rechterhand vertoont veel minder littekens. D'Hondt: "Rechts ben ik behandeld met de nieuwe techniek, links met de oude. Dat geeft een groot verschil. Mijn rechterhand is veel soepeler en beweeglijker. Ik had ook een kortere revalidatie nodig dan links."

D'Hondt wil zo snel mogelijk ook aan zijn linkerhand een transplantatie met de nieuwe kunsthuid. "Dan kan ik zo snel mogelijk weer meubels maken."

'Dit ziet er goed uit'

De ontwikkelaar: hulp bij zuuraanvallen

Ali Pirayesh is een van de ontwikkelaars van de nieuwe kunsthuid. Hij is de afgelopen tijd twee keer in Colombia geweest. "De Amerikaanse artsenorganisatie Physicians for Peace heeft me gevraagd om daar vrouwen te behandelen die slachtoffer zijn geworden van een aanval met zuur."

Zo'n 150 keer per jaar gooien mannen in Colombia zuur in het gezicht van vrouwen. Dat gebeurt bijvoorbeeld omdat ze boos zijn omdat die vrouwen een relatie hebben verbroken of omdat ze jaloers zijn. "Zuur zorgt voor gruwelijke verminkingen", zegt Pirayesh. Hij behandelt niet alleen vrouwen die slachtoffer zijn geworden van zo'n zuuraanval, hij leert vooral zijn Colombiaanse collega's om dat zelf te doen.

De kunsthuid krijgen de Colombianen cadeau van de Euro Tissue Bank. In de toekomst gaan de Colombianen zelf de nieuwe kunsthuid maken. "In Bogota is al een moderne huidbank opgezet", zegt Pirayesh.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl