Een stukje van de nieuwe kunsthuid
NOS Nieuws

Non-profit kunsthuid met betere resultaten

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

Nederlandse en Belgische onderzoekers hebben een nieuw type kunsthuid ontwikkeld voor de behandeling van zeer ernstige brandwonden of andere grote en diepe wonden zoals na een borstamputatie.

De kunsthuid wordt gemaakt van menselijke donorhuid waarmee de oorspronkelijke huid van de patiënt het dichtst wordt benaderd. Ook de elasticiteit ervan overtreft die van andere kunsthuid. Dat is van groot belang voor het opnieuw te kunnen gebruiken van bijvoorbeeld verbrande ledematen.

De onderzoekers hebben het patent op het procedé weggegeven aan de Euro Tissue Bank in Beverwijk en het brandwondencentrum van het Universitair Ziekenhuis Gent. Het geld dat binnenkomt door verkoop van de kunsthuid wordt in onderzoek gestoken en gebruikt om huid gratis weg te geven voor de behandeling van arme mensen.

De nieuwe kunsthuid is ook relatief makkelijk te maken. Door het non-profit karakter en het niet al te ingewikkelde productieproces is de huid goedkoper dan de alternatieven. Dat maakt de kunsthuid beter beschikbaar voor artsen en patiënten in arme landen.

  • Martijn Bink/NOS
    Operatie met de nieuwe kunsthuid in het brandwondencentrum in het Universitair Ziekenhuis Gent
  • Martijn Bink/NOS
    De handen van Robert D'Hondt
  • Martijn Bink/NOS
    Plastisch chirurg Ali Pirayesh bekijkt de handen van zijn patiënt Robert D'Hondt
  • Martijn Bink/NOS
    Glyaderm, de nieuwe kunsthuid gebaseerd op menselijk materiaal

Elasticiteit

De huid bestaat uit de opperhuid, de buitenlaag, en de daaronder liggende lederhuid die ervoor zorgt dat huid elastisch is. Bij grote brandwonden zijn beide delen van de huid onherstelbaar beschadigd. De wond wordt eerst grondig schoongemaakt. Dat schoonmaken is cruciaal omdat de wond het bedje vormt waarin de getransplanteerde huid moet aangroeien. Restjes van de verbrande huid bemoeilijken dat proces.

Vervolgens wordt de wond tijdelijk afgedicht met een stuk donorhuid dat de wond vochtig houdt. Die donorhuid moet altijd weer verwijderd worden omdat de lichaamsvreemde huidcellen afgestoten worden.

Littekens

Bij huidtransplantaties wordt een stuk opperhuid met een heel dun laagje van de lederhuid, van bijvoorbeeld de rug of een bovenbeen, weggehaald. Bij een niet al te diepe wond kan die huid zo getransplanteerd worden. Al zorgt zo'n huidtransplantatie altijd voor grote littekens. Bij diepe wonden is een onderlaag nodig, omdat de nieuwe huid anders niet goed hecht en niet elastisch genoeg wordt.

De onderzoekers hebben zo'n onderlaag ontwikkeld. Die nieuwe kunsthuid wordt gemaakt uit menselijke donorhuid. Uit die donorhuid worden de eigenlijke huidcellen verwijderd met een speciaal reinigingsproces. De honingraatstructuur die dan overblijft wordt geconserveerd.

Deze honingraat wordt op het wondbed gelegd. Daarop wordt het huidtransplantaat geplaatst. De bloedvaten van dat stuk eigen huid van de patiënt moeten dan gaan hechten aan de onderliggende honingraatstructuur en daar nieuwe huidcellen gaan vormen die uiteindelijk de onderlaag van kunsthuid vervangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl