De delegatie van het warenhuis bij het kort geding
NOS Nieuws

V&D en bonden krijgen tot woensdag de tijd

V&D en de vakbonden moeten snel weer met elkaar om de tafel om te kijken of ze het conflict over het loonoffer samen kunnen oplossen. Dat heeft de kortgedingrechter in Amsterdam beslist. Als ze er woensdag niet uitkomen, doet hij volgende week maandag uitspraak.

Tijdens de zitting verraste V&D de bonden met de mededeling dat werknemers hun loonoffer kunnen terugverdienen als het bedrijf weer winst maakt. Dit winstdelingsplan was nieuw voor de bonden. Zij willen er best over praten, maar verwachten er weinig van. Voor de rechter was het reden genoeg om de partijen de kans te geven om er alsnog samen uit te komen.

Het conflict draait om een loonoffer van bijna 6 procent. Het warenhuis zegt dat het zonder deze bezuinigingsmaatregel failliet gaat. De bonden willen pas over inleveren van salaris praten als V&D garandeert dat er geen banen verloren gaan.

Akkoord

De advocaat van V&D zei tijdens het kort geding dat zo'n 3500 personeelsleden akkoord gaan met de salarisverlaging, als het bedrijf daardoor kan voortbestaan. Hoe hard dit cijfer is, is niet duidelijk. In de V&D-winkels werken 5000 mensen.

Verder stelt V&D dat het personeel dat akkoord gaat met de loonsverlaging, kan meedelen in de winst zodra het bedrijf weer zwarte cijfers schrijft. De laatste jaren leed V&D verlies.

V&D stelde ook dat de financiële positie van het warenhuis in korte tijd sterk is verslechterd. Vooral de omzet in de afgelopen wintermaanden viel tegen. In december kwam het warenhuis in acute nood. Zonder salarisoffer gaat het bedrijf failliet, herhaalde V&D vanochtend.

Bezuinigingen

In verband met de zorgelijke ontwikkelingen werd eerder aan de huurders gevraagd om een aantal maanden geen huur te innen. Dat leidde begin deze maand tot een hoogoplopend conflict. Inmiddels zijn de huren omlaag gebracht. Nu moeten de loonkosten nog omlaag, zegt V&D, anders ziet eigenaar Sun Capital alsnog af van de extra investering die vorige week werd toegezegd.

Het warenhuis wil dat het personeel in de komende vier jaar tot 10 procent salaris inlevert, te beginnen met de aangekondigde verlaging van bijna 6 procent. Dat zou 10 à 12 miljoen euro moeten opleveren.

De salarisverlaging is volgens het warenhuisconcern nodig om te kunnen concurreren met Primark, H&M, Zara en Cool Cat. Het warenhuis zou dan in 2016 weer winst kunnen maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl