De Israëlische premier Netanyahu spreekt in Amsterdam bij een bezoek in 2012
NOS Nieuws

Jood in Nederland: wel of niet naar Israël?

De Israëlische premier Netanyahu heeft opnieuw alle Joden uit Europa opgeroepen om naar Israël te emigreren. Dat deed hij naar aanleiding van de aanslag op een synagoge in Kopenhagen. Hij heeft 40 miljoen euro vrijgemaakt om de emigratie te stimuleren.

Ronny Naftaniel, voorzitter van het Joods Humanitair Fonds, vindt dat Netanyahu inspeelt op angstgevoelens. "Hij zegt precies de verkeerde dingen voor de Joodse gemeenschap", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

"Ik denk dat het nu de tijd is voor de gemeenschap om ferm te zijn en om met de andere Europeanen te zeggen: 'wij gaan deze aanslag op de vrijheid en democratie bevechten. Wij blijven hier, wij doen mee met de strijd tussen barbarij en democratie'."

'Mij krijgen ze niet weg'

Ook opperrabbijn Binyomin Jacobs is niet van plan om stante pede te vertrekken. "Ik ben Nederlander. Generatie na generatie na generatie. Of en wanneer ik wegga, bepaal ik zelf. Dat laat ik niet bepalen door dreiging van terreur."

"Wat een verschraling zou het zijn voor Europa en voor Nederland als hier geen Joodse gemeenschap meer zou zijn", zegt CIDI-directeur Esther Voet. "We hebben in 70 jaar weer het een en ander opgebouwd en mij krijgen ze hier niet weg."

Volgens Naftaniel is de timing van Netanyahu's oproep niet geheel toevallig. "Er komen verkiezingen aan in Israël en dit is onderdeel van de campagne. Ik zou denken, waarom besteedt hij die 40 miljoen niet aan de armoedebestrijding in Israël?"

'Israël is veiliger'

Toch zijn er ook Joodse Nederlanders die wel degelijk naar Israël willen gaan. David Ragamin uit Rotterdam verhuist in september. "Parijs was toch een bevestiging dat ik moest gaan", zegt hij over de aanslag op de koosjere supermarkt vorige maand. "Ik voel me in Israël veel veiliger dan hier."

Zijn broer Aviël overweegt emigratie. "De motivatie komt van twee kanten. Aan de ene kant, wat heeft Israël mij te bieden? Aan de andere is er mijn angst voor de toekomst. Ik ben heel erg bang dat dit zich verder gaat ontwikkelen en dat het steeds onrustiger en onveiliger wordt. En dat je als Jood helemaal niet meer over straat kan lopen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl