De uitgeputte Hyvon Ngetich onderweg naar de finish in Austin
NOS Sport

Marathonloopster wordt kruipend derde

Atlete Hyvon Ngetich heeft bij de marathon van Austin voor een opvallend moment gezorgd. De 29-jarige Keniaanse kwam in de Texaanse stad totaal uitgeput over de finish, maar eindigde desondanks als derde.

Ngetich zakte door vermoeidheid in de laatste twee kilometer van de race door haar knieën en kroop vervolgens op wilskracht naar de eindstreep.

De atlete, die een groot gedeelte van de wedstrijd aan de leiding ging, werd in het restant bijgestaan door medewerkers van de Eerste Hulp, zonder directe hulp te krijgen. Dan zou Ngetich gediskwalificeerd zijn.

Marathonloopster kruipt uitgeput over de finish

"Kan me niets herinneren"

Pas na de finish werd de Keniaanse behandeld. "Ik kan niet herinneren wat er de laatste twee kilometer met me gebeurde", zei de inmiddels bijgekomen Ngetich, die op het laatste moment nog door Hannah Steffan werd gepasseerd.

De organisatie in Austin was zo onder de indruk van de prestatie van Ngetich dat ze dezelfde hoeveelheid prijzengeld kreeg als de nummer twee.

Los Angeles 1984

De finish van Ngetich roept herinneringen op aan de Olympische Spelen van 1984, toen Gabriela Andersen totaal uitgeput de laatste meters van haar marathon aflegde. De Zwitserse raakte door de hitte in Los Angeles uitgedroogd en kon nauwelijks lopen, maar strompelde zonder hulp over de eindstreep. "De laatste 400 meter bleven maar duren. Ik dacht dat ik er al was, maar de finishlijn werd steeds verder gelegd", zei ze na afloop.

Gabriela Andersen strompelt over de finish in Los Angeles, 1984

Londen 1908

Nog dramatischer is het relaas van de Italiaanse marathonloper Dorando Pietri. Tijdens de Olympische Spelen van 1908 in Londen was hij als eerste in het stadion, maar door vermoeidheid kwam hij tijdens zijn laatste ronde zelfs vijf keer ten val. Pietri werd telkens overeind geholpen door twee juryleden en kwam als eerste over de finish in een tijd van 2.54.46. De nummer twee, de Amerikaan John Hayes, diende echter een protest in vanwege de hulp aan Pietri. Het protest werd toegekend en de Italiaan werd gediskwalificeerd.

De Britse koningin Alexandra, een van de toeschouwers, was zo onder de indruk van Pietri dat ze hem tijdens de sluitingsceremonie een speciale zilveren beker overhandigde. "Deze beker is als balsem voor mijn ziel", sprak Pietri. "Ik zal hem tot het einde van mijn leven blijven koesteren."

Schilderij van de legendarische finish van Dorando Pietri tijdens de Olympische Spelen in 1908

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl