Een man rouwt in Kopenhagen bij bloemen voor de slachtoffers
NOS Nieuws

'Dit is niet het Denemarken dat we kennen'

De Deense kranten vragen zich vanmorgen af welke gevolgen de aanslagen van afgelopen weekend hebben voor het land, zegt NOS-correspondent Rolien Créton in het NOS Radio 1 Journaal. "Een krant kopt: het Denemarken dat we niet kennen."

"Denemarken wordt vaak beschouwd als het gelukkigste land ter wereld. De samenleving is voor een groot deel gebaseerd op vertrouwen. Zal dit gevolgen hebben voor de veiligheid? En hoe moeten we hier dan op reageren?"

In Denemarken wordt het gebouw van de krant Jyllands-Posten goed beveiligd. Er werd hier eerder een aanslag op medewerkers verijdeld, omdat de krant tien jaar geleden spotprenten over Mohammed heeft gepubliceerd. Die leidden tot betogingen en rellen in verschillende landen met een islamitische bevolking. "De vraag is nu: moeten we meer gaan beveiligen? En hoe doen we dat dan zonder alles dicht te timmeren?"

Bendecriminaliteit

Er wordt langzamerhand meer bekend over Omar Abdel Hamid El Hussein, de verdachte van de aanslagen waarbij 3 doden vielen en 5 mensen gewond raakten. Wat er bekend is komt uit Deense media, want de politie is erg terughoudend met het vrijgeven van informatie over de aanslagen.

Over de verdachte is bekend dat hij crimineel was en onlangs was vrijgelaten uit de gevangenis. Er zijn geen aanwijzingen bekend dat hij een moslimextremist is. "Dat verwart de mensen hier", zegt Créton. "Het lijkt iemand die vooral bekend is vanwege bendecriminaliteit."

De politie gaat nog steeds uit van een eenmansactie. Ze zoeken uit of hij hulp heeft gekregen en of zijn vrienden wisten van zijn plannen. Agenten hebben huiszoekingen gedaan in een internetcafé en in het appartement waar hij tussen de aanslagen door naar binnen is gegaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl