NOS Sport

Grange pakt wereldtitel op slalom

Grange verrast met wereldtitel op slalom

De Fransman Jean-Baptiste Grange is in het Amerikaanse Vail wereldkampioen op de slalom geworden. Grange, die in dit WB-seizoen niet een keer op het podium was gekomen, hield de Duitsers Fritz Dopfer en Felix Neureuther achter zich.

De favorieten gingen in de eerste run als eersten van start en Hirscher zette als starter meteen de beste tijd neer.

Titelverdediger Hirscher, die het best gedijt op een ijzige piste, kreeg waar hij op hoopte in de eerste manche. Hij bleef de Rus Aleksandr Chorosjilov 0,28 voor en de Zweed Andre Myhrer 0,66. Een derde gouden plak (na de combinatie en de landenwedstrijd) leek nabij voor de Oostenrijker, maar het liep anders.

Hirscher mist poortje

In de tweede manche sneeuwde het en Grange, vijfde in de eerste run, kon daar goed mee overweg. Vooral op het bovenste gedeelte boekte hij veel tijdwinst.

Grange, wereldkampioen slalom in 2011, zag dat de na hem komende Hargin, Myhrer en Chorosjilov het niet redden. Toen was het alleen nog wachten op Hirscher en die miste in dichte sneeuw een poortje.

"Geweldig", jubelde Grange. "Hier had ik echt niet op durven hopen." Voor Hirscher waren de druiven zuur. "Stom, jammer, maar wisselende weersomstandigheden, het hoort erbij", sipte hij.

In de eerste run gingen 100 skiërs van start, onder wie ook de Nederlander Maarten Meiners. Met startnummer 79 lukte het hem niet een goede run af te leveren op de totaal stuk geskiede Birds of Preypiste. Meiners viel uit, net als op de reuzenslalom.

Ook deed de 56-jarige Duitse prins Hubertus von Hohenlohe mee. Uitkomend voor Mexico werd ie 57ste en laatste, op 33 seconden van winnaar Grange.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl