Het Joods Historisch Museum en de Portugese Synagoge in Amsterdam hebben al permanente politiebewaking
NOS Nieuws

Zorgen in Joodse gemeenschap over beveiliging

Het Centraal Joods Overleg in Nederland dringt aan op "onmiddellijke verzwaring en verscherping" van de bewaking van Joodse doelen in Nederland. Aanleiding daarvoor zijn de aanslagen in Kopenhagen.

"Vóór de aanslag in Brussel, mei vorig jaar, deden we de beveiliging voornamelijk zelf. Sindsdien is de beveiliging steeds een klein beetje opgevoerd, bijvoorbeeld bij Joodse scholen en synagogen op feestdagen. Maar wij vinden dat die niet meer voldoet, gezien de toegenomen dreiging sinds Parijs en nu ook Denemarken", zegt vice-voorzitter Ron van der Wieken van het CJO.

Hij denkt aan de mogelijkheid om bij sommige objecten bewakers neer te zetten met automatische wapens. "Op andere plaatsen kan de beveiliging worden verscherpt, onder meer door politieauto’s vaker te laten rondrijden en agenten net wat vaker te laten uitstappen."

Hoe ver gaan?

Directeur Esther Voet van het Centrum Informatie en Documentatie over Israël (CIDI) stelt zich de vraag hoe ver je kunt gaan. "Ik denk dat we ons moeten realiseren dat we niet overal tegenop kunnen beveiligen."

Het CIDI is tevreden over de aanscherping van de beveiliging van het eigen pand, na de aanslagen in Brussel en Parijs. "Verder moet iedere Joodse instelling zelf de beveiliging evalueren. Het nemen van maatregelen laat ik graag over aan de professionals. Dat is een zaak van de Joodse beveiligingsorganisatie Bij Leven en Welzijn, in samenwerking met de overheid", zegt Voet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl