NOS Sport

Wim Ruska, altijd op zoek naar erkenning

2011: Ruska wilde Geesink overtreffen

Het kostte hem veel moeite, maar uiteindelijk legde Wim Ruska zich er toch bij neer. De geboren Amsterdammer, die zaterdag op 74-jarige leeftijd overleed, bleef tot aan zijn dood in de schaduw van zijn judorivaal Anton Geesink staan.

''Het was altijd Geesink die de klok sloeg. Ik kwam er eigenlijk altijd achteraan sjokken. Ik was ook wereldkampioen, maar dat zette weinig zoden aan de dijk'', keek de tweevoudig olympisch kampioen al eerder op televisie terug op zijn tweestrijd met Geesink, die in 1964 verrassend olympisch goud won in Tokio en in Nederland een heldenstatus kreeg.

Evenaren en overtreffen

Ruska maakte er nooit een geheim van dat hij Anton Geesink wilde evenaren en overtreffen. Hij had er een hekel aan als de twee met elkaar vergeleken werden. ''Ik ben geen Geesink. Ik ben totaal anders. Ik vecht een heel ander judo. Ik word er soms gedeprimeerd van dat mensen me zo vaak zien als Anton zijn schaduw'', zegt Ruska in de biografie uit 2011 van Wim Koesen: 'Ruska. triomf en tragiek van een judokampioen'.

Ondanks zijn twee gouden medailles bij de Olympische Spelen in München heeft Ruska nooit die heldenstatus gekregen die Geesink wel had. Dat hij na de dodelijke aanslag van Palestijnse terroristen in München voor de prijzen bleef en niet naar huis ging, kwam hem zelfs op forse kritiek te staan. Koesen, die al in 1972 het boek over Ruska 'Vallen & Opstaan' schreef: ''Ruska werd destijds in Nederland de grond ingeschreven.''

Kansloze jeugd

In de biografie van Koesen wordt duidelijk dat de 'reus' altijd moeite heeft gehad met zijn bijrol. "Maar ik heb het wel geaccepteerd", zegt Ruska uiteindelijk daarover. De judoka zat toen al aan een rolstoel gekluisterd door een hersenbloeding, die hem in 2001 had getroffen.

''Ruska had een redelijk kansloze jeugd, maar hij is altijd een vechter geweest. Judo was eigenlijk zijn enige kans om maatschappelijk erkend te worden", zegt Koesen over de achtergrond en motivatie van de judoka. ''Door zich op judo te storten, wilde hij zich bewijzen. Die erkenning is echter altijd uitgebleven.''

Wim Ruska in een van zijn gevechten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl