NOS SportAangepast

Brunel pakt kop na gewaagde route

"We varen 500 mijl extra voor goede wind"

Terwijl de meeste boten in de vierde etappe van de Volvo Ocean Race gewoon oostwaarts richting Filipijnen voeren en de kortste weg naar finishplaats Auckland pakten, bogen Team Brunel en Team SCA een paar dagen geleden plotseling naar het noorden af. Zij speculeerden op gunstigere weersomstandigheden en namen de omweg voor lief.

"We varen ongeveer 500 mijl extra, normaal gesproken anderhalf of twee dagen zeilen", besefte Brunel-schipper Bouwe Bekking. "Maar wie niet waagt, die niet wint. Je moet gewoon kijken naar wat je denkt dat het allerbeste is voor jouw boot."

Meer snelheid

De noordelijke route geeft op termijn meer wind en een betere windhoek, was de inschatting. "Het is nog een beetje koffiedik kijken", vertelde Bekking in een zaterdag opgenomen videoboodschap. "Maar als je aan de wind vaart, vaar je relatief het langzaamst."

Door de bocht die Bekking en zijn bemanning maakten, hadden ze de wind schuin van achteren. "En als je ruime wind vaart, kun je veel meer snelheid maken."

Ook in het tweede deel van de etappe hoopte de schipper voordeel te hebben van zijn beslissing. "We moeten het laatste stuk aan de wind varen door de passaatwinden en als je dan boven de concurrentie ligt, heb je een betere windhoek en kun je sneller varen."

Bekking sloot zijn exposé af met een "hopelijk pakt het allemaal goed uit". Vooralsnog heeft hij het gelijk aan zijn zijde gekregen, want de dikke achterstand op Abu Dhabi Ocean Racing, die de dans leidde in de vierde etappe, is inmiddels omgezet in een voorsprong van enkele zeemijlen. Ook de vrouwenboot is dichterbij gekomen, maar die heeft toch veel minder geprofiteerd van de gunstigere wind.

Team Brunel (geel) koos voor de noordelijke route en nadert de koppositie, die het inmiddels overgenomen heeft.

Stand vierde etappe Volvo Ocean Race: Sanya-Auckland, 5.264 zeemijl (09.40 uur)

PositieBootNog te varen
1.Brunel3.590 zeemijl
2. Abu Dhabi Ocean Racing (VAE)+ 2
3.Mapfre (Spanje)+ 21
4.Dongfeng (China)+ 26
5.Alvimedica (Turkije)+ 31
6.SCA (Zweden)+ 79
7.Vestas Wind (Denemarken)niet gestart

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl