Pro-Russische separatisten in de straten van Donetsk
NOS Nieuws

Relatieve rust Oekraïne, maar bestand niet nageleefd

In het oosten van Oekraïne is het relatief rustig, sinds de wapenstilstand om middernacht van kracht is geworden. Maar er worden wel schendingen van het bestand gemeld. Beide partijen geven elkaar daarvan de schuld.

Alle aandacht gaat uit naar de situatie rond de strategisch gelegen stad Debaltsevo, waar tot vlak voor het ingaan van de wapenstilstand zwaar werd gevochten.

NOS-correspondent Gert-Jan Dennekamp heeft vanochtend geprobeerd het stadje te bereiken, maar dat is niet gelukt. De strijd gaat er volop verder. In de omgeving klonken vanochtend veel explosies.

De pro-Russische separatisten hebben Debaltsevo, waar zich duizenden Oekraïense soldaten bevinden, omsingeld.

Relatieve rust in Oekraïne

Russische hulp

Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken tonen foto's van de stellingen van de separatisten bij Debaltsevo onomstotelijk aan dat Rusland daar artillerie en een aantal raketwerpers heeft gestationeerd om de stad te bestoken.

Een Russisch hulpkonvooi van 170 vrachtwagens is vanochtend de Russisch-Oekraïense grens overgestoken, meldt het Russische persbureau Tass.

Oekraïense grenswachten hebben samen met medewerkers van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) de trucks geïnspecteerd op de aanwezigheid van wapens en munitie.

Volgens Rusland brengt het konvooi 1800 ton hulpgoederen zoals voedsel en bouwmaterialen naar de bevolking in de regio van Donetsk en Loegansk, die in handen zijn van de separatisten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl