NOS NieuwsAangepast

Brussel onderzoekt concurrentievervalsing Google

De Europese Commissie begint een diepgaand onderzoek naar mogelijke concurrentievervalsing door internetzoekmachine Google.

Het EU-bestuur reageert daarmee op beschuldigingen dat Google zijn dominante positie misbruikt.

In Brussel zijn klachten binnengekomen van concurrerende aanbieders van zoekdiensten. Het gaat om de volgorde waarin Google zoekresultaten laat zien. Het bedrijf zou eigen diensten op een hogere plaats zetten dan die van concurrenten. Ook zou Google het concurrenten moeilijk maken om net als Google advertenties te verkopen.

Geen bewijzen

De commissie stelt dat zij geen bewijzen heeft dat Google Europese regels heeft overtreden, maar stelt een onderzoek in. Het is voor het eerst dat Brussel een onderzoek naar Google opstart. Wel werd twee jaar gelden softwarebedrijf Microsoft aangepakt. Het bedrijf kreeg van Brussel een boete voor machtsmisbruik van bijna een miljard euro.

Google zegt in een reactie dat het bedrijf hard heeft gewerkt "om het juiste te doen voor onze gebruikers en de sector. Door advertenties duidelijk aan te merken als dusdanig, door het gemakkelijk te maken voor gebruikers om hun gegevens mee te nemen als ze overstappen op een andere aanbieder en door flink te investeren in zogeheten 'open source'-projecten."

Verbetering

Het Amerikaanse concern wil met de Europese Commissie overleggen om zorgen bij concurrenten en Brussel weg te nemen. Volgens het internetbedrijf is er altijd ruimte voor verbetering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl