Wim Ruska
NOS Sport

'Ruska was een knoert van een judoka'

Volgens voormalig judocoach Cor van der Geest heeft de Nederlandse judowereld door het overlijden van Wim Ruska zijn tweede en laatste grote icoon verloren. "Ik zeg altijd: Geesink en Ruska, dat waren de twee grote judoka's. Ik heb heel veel respect voor Mark Huizinga (ook hij werd olympisch kampioen, red). Maar hij is nog geen Geesink of Ruska. Zo groot waren die twee."

"Na Geesink was Ruska de man die liet zien dat de Japanners te verslaan waren", licht Van der Geest toe. "En dat deed hij ook nog eens op een Japanse manier. Dat is nooit meer weg te wissen."

Huizinga is nu de enige olympisch judokampioen die nog in leven is. Voor hem was Ruska een groot voorbeeld. Huizinga: "Als kind was er weinig judo op tv en je had nog geen internet. Dus ik haalde zijn boek 'Vallen en opstaan' drie keer bij de bieb. Ik vond het fantastisch om te lezen over trainen in Japan of het sjouwen met boomstammen."

Huizinga is ook de laatste die nog met Ruska op de mat heeft gestaan: "Dat was vlak voordat hij een hersenbloeding kreeg. We wilden een judo-demonstratie geven en oefenden wat worpen. Een week later werd hij ziek."

Voor het laatst zagen ze elkaar een jaar of vijf geleden voor de cover van een boek : " Dat was met de drie judokampioenen op een foto. Lang was dat niet gelukt omdat het niet boterde tussen Ruska en Geesink. Maar uiteindelijk is die foto toch nog gemaakt."

  • ANP
    Wim Ruska wordt Europees kampioen in 1966.In de finale verslaat hij de Rus Parnaoz Tsjikviladze
  • ANP
    Felicitaties voor Europees kampioen Wim Ruska van Anton Geesink
  • ANP
    Wim Ruska wordt gehuldigd voor zijn wereldtitel in 1967
  • ANP
    Wim Ruska in actie tegen Jean-Claude Brondani tijdens de halve finales van de Spelen van 1972
  • ANP
    Wim Ruska
  • ANP
    Wim Ruska deelt in 2011 handtekiningen uit na het verschijnen van zijn biografie

Van der Geest maakte Ruska nog tijdens zijn actieve judocarrière van dichtbij mee. "Voor 1972 was ik zijn sparringpartner. Ik heb heel veel geleerd door met hem te judoën. Niet door wat hij me vertelde, maar door wat hij me liet voelen op de mat. Wim Ruska was een knoert van een judoka. Zo zijn er maar weinig geweest in deze wereld, en hij was er zo een."

Van der Geest vindt het dan ook jammer dat Ruska desondanks altijd in de schaduw is blijven staan van Geesink. In München werd hij olympisch kampioen, maar zijn succes verdween naar de achtergrond door de gewelddadige dood van elf Israëlische sporters.

"Hij heeft daardoor niet de ontvangst gekregen die hij in een andere situatie waarschijnlijk wel had gehad. Daar heeft hij wel last van gehad. Dat vind ik wel heel jammer voor de sportman Wim Ruska, want het was een geweldenaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl