NOS Schaatsen

Kramer in recordtijd wereldkampioen 5.000 meter

  • ANP
    Sven Kramer bedankt het publiek in Thialf
  • ANP
    Sven Kramer tijdens het volkslied

Sven Kramer heeft bij de WK afstanden in Heerenveen de wereldtitel veroverd op de 5.000 meter. In een wereldrecord op een laaglandbaan (6.09,65) bleef hij nummer twee Jorrit Bergsma ruim voor. Het was voor Kramer de zesde gouden medaille op deze afstand, een record.

Bergsma had twee ritten voordat Kramer op het ijs verscheen al een scherpe tijd neergezet. De wereldkampioen op de 10.000 meter finishte in 6.11,53.

Kramer vs. Bergsma

Kramer moest in het begin even toegeven op de tijd van Bergsma, maar al snel dook hij weer onder het schema van zijn eigen baanrecord (6.10,37). In de laatste ronden bleef Kramer versnellen en reed enkel ronden onder de 30 seconden. Het werd toen al duidelijk dat hij 'gewoon' weer de vijf kilometer op zijn naam ging schrijven. Kramer verloor namelijk nog nooit de 5.000 meter op een WK.

Kramer: deze tijd in Thialf voelt als wereldrecord

Bergsma ging in zijn rit weg op een schema onder het baanrecord. Dat hield de rijder van Team Clafis lang vol. Pas een ronde voor het einde leverde Bergsma te veel in, wat resulteerde in een eindtijd van 6.11,53. Het was op dat moment de vierde tijd ooit gereden in Thialf.

Brons ook voor Nederland

Ook de bronzen plak was voor Nederland. Douwe de Vries noteerde 6.18,24 en bleef Denis Joeskov (6.19,74) voor. De laatste keer dat er drie Nederlanders bij de WK afstanden op het podium stonden was in 2003. Toen won Jochem Uytdehaage voor Bob de Jong en Carl Verheijen.

Bergsma: ik ben op waarde geklopt
Uitslag 5.000 meter

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl