Beide partijen vechten gewoon door in Oost-Oekraïne
NOS Nieuws

'Somber over slagen akkoord Oost-Oekraïne'

Het is het eerste en het belangrijkste uit het 13-puntenplan van Minsk: een staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne dat vannacht van kracht wordt. Maar sinds het sluiten van het akkoord donderdag, zijn de gevechten juist opgelaaid. Aan de haalbaarheid van het bestand wordt dan ook getwijfeld.

Volgens defensiespecialist Ko Colijn van Clingendael staat meestal in dit soort overeenkomsten dat een staakt-het-vuren onmiddellijk ingaat, maar voelde de Russische president Poetin daar niet voor. "Hij wilde er eigenlijk tien dagen mee wachten", zei Colijn in het NOS Radio 1 Journaal. "Poetin wil namelijk eerst de stad Debaltsevo, waar flink om wordt gevochten, in handen laten vallen van de separatisten. Uiteindelijk is er een compromis uitgekomen van twee dagen wachten tot het bestand ingaat."

Vooral bij Debaltsevo wordt hevig gevochten

Dat is vannacht om 23.00 Nederlandse tijd, maar Colijn heeft er een hard hoofd in. "De kans is heel klein dat het dan stil is. Dat zou alleen het geval zijn in de macabere situatie dat Debaltsevo vandaag valt." Debaltsevo is een strategisch belangrijke plek die al lang wordt belegerd door de pro-Russische separatisten. Deze week is er zwaarder gevochten dan ooit.

"De afgelopen twee dagen hebben de partijen zich niet van hun beste kant laten zien", zei Colijn. "Dus ik ben somber over de uitkomst."

Zoveel haken en ogen, zoveel potentiële valkuilen.

Geert Groot Koerkamp

Correspondent Geert Groot Koerkamp in Moskou is ook niet optimistisch. "In Rusland is veel voorbehoud", zegt correspondent Groot Koerkamp. "Je kan je de vraag stellen of het akkoord ooit wel stevig is geweest. Vanaf het begin zaten er zo veel haken en ogen aan, zo veel potentiële valkuilen."

"De rebellenleider uit Donetsk heeft al gezegd dat zij het recht hebben om uit het akkoord te stappen als Oekraïne een van de afspraken op de lijst schendt." En dat kan makkelijk gebeuren, denkt Groot Koerkamp. "Er zijn veel punten die nauwelijks uitvoerbaar zijn of waarvan onduidelijk is hoe het in de praktijk moet, dan is er dus al snel een aanleiding om te stoppen met het staakt-het-vuren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl