Obama op de bijeenkomt over cyberveiligheid op de Stanford University
NOS Nieuws

Initiatief Obama tegen cybercriminaliteit

De Amerikaanse president Obama vindt dat internet- en technologiebedrijven meer informatie met de overheid en met elkaar moeten delen om cybercriminaliteit aan te pakken.

Hij deed zijn oproep op een grote bijeenkomst over cyberveiligheid in Silicon Valley. Het onderwerp heeft meer belangstelling van het Witte Huis gekregen sinds de website van Sony werd gehackt eind vorig jaar.

Verbonden

Obama wil organisaties oprichten waar het bedrijfsleven en overheid informatie over bedreigingen kunnen uitwisselen. Tegelijkertijd wil hij een protocol opstellen om de rechten van burgers te waarborgen.

"We zijn meer met elkaar verbonden dan ooit. Daarom moeten we ook meer dan ooit samenwerken", zei Obama. "Om kansen te grijpen en om de uitdagingen van deze tijd aan te gaan." Volgens hem kunnen de overheid en het bedrijfsleven op het gebied van cyberveiligheid niet zonder elkaar.

Snowden

Maar of de bedrijven het zien zitten om meer met de overheid samen te werken, is maar de vraag volgens analisten. De relatie tussen de internet- en technologiebedrijven en de Amerikaanse overheid is bekoeld sinds Edward Snowden het NSA-schandaal onthulde.

Topmensen van Google, Facebook en Yahoo sloegen een uitnodiging voor de door het Witte Huis georganiseerde bijeenkomst in Silicon Valley af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl