NOS NieuwsAangepast

Winter helpt en hindert criminelen

Het winterse weer helpt en hindert criminelen bij hun praktijken. De verse sneeuw kwam een inbreker in Nijmegen vannacht duur te staan. Zijn voetsporen verraadden hem.

De politie kreeg van een getuige de melding dat twee mannen inbraken in een kapsalon. Toen de politie ging kijken, was de vogel inmiddels gevlogen, maar waren er nog wel voetafdrukken in de sneeuw te zien.

Kenteken

De agenten volgden de voetsporen naar een brandgang, waar wat spulletjes uit de kapsalon waren neergezet. De mannen waren inmiddels te voet gevlucht, maar dichtbij stond een auto geparkeerd waar dezelfde schoensporen waren te zien als bij de kapsalon.

Door het kenteken op te vragen, kwamen de agenten achter het adres van de inbreker. Een 32-jarige verdachte werd thuis aangehouden.

"Zijn schoenen stonden te drogen bij de voordeur", lacht de politiewoordvoerder. Hij verwacht de tweede man snel te kunnen oppakken.

Ook in Heerlen werd een inbreker opgepakt door sporen in de sneeuw: een 19-jarige jongen was makkelijk te volgen door de voetafdrukken die hij bij een supermarkt had achtergelaten.

Inbrekersgereedschap

In Friesland had een inbreker geluk door het winterweer. De man werd door de politie overlopen toen hij inbrak bij een kantoorpand, maar kon vluchten over het ijs van een brede sloot.

De agenten durfden de achtervolging niet aan. "Met alle bepakking die ze aanhadden, hun pistolen en handboeien en zo, zouden ze dwars door het ijs zijn gezakt", zegt een woordvoerder, die benadrukt dat het dunne ijs al kraakte onder het gewicht van de voortvluchtige.

Later werd een tweede verdachte in de buurt aangehouden. In het pand werd een tas met inbrekersgereedschap aangetroffen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl