NOS Nieuws

Gesubsidieerde boordcomputers taxi's werken niet

De problemen met de boordcomputers voor taxi's, BCT's, zijn nog steeds niet opgelost. Dat schrijft staatssecretaris Mansveld aan de Tweede Kamer. De fabrikanten gaan failliet, er zitten ontwerpfouten in en het software-onderhoud is omslachtig.

De boordcomputers zijn vanaf 1 februari verplicht voor alle taxi's. De taxibedrijven kregen 600 euro subsidie van de overheid om zo'n boordcomputer aan te schaffen. Een van de drie fabrikanten, Quipment, ging vorig jaar failliet waardoor niet alle taxibedrijven aan een boordcomputer konden komen. De staatssecretaris verlengt nu de subsidiemogelijkheid tot 15 maart.

Inmiddels is ook een andere fabrikant, Taxitronic, failliet verklaard. En QTwee, de rechtsopvolger van het failliete Quipment, heeft nog geen goedkeuringsstempel van de Rijksdienst voor Wegverkeer. Welke gevolgen dit voor de klanten heeft weet Mansveld nog niet.

Subsidie

De taxibranche, de overheid en de fabrikanten zijn bij elkaar gaan zitten om de softwareproblemen op te lossen. Ze hebben nieuwe specificaties opgesteld. De aanpassing van de software kost 30.000 euro tot 320.000 euro, afhankelijk van de fabrikant. Mansveld wil een subsidie geven om het proces te versnellen.

De hoop is dat door de software-update de BCT's dan ook geschikt zijn om fiscale gegevens aan de Belastingdienst door te geven, één van de oorspronkelijke doelstellingen. Naar verwachting is de nieuwe software op zijn vroegst tussen april en juli 2016 klaar, en betalen taxiondernemers daar 60 euro per BCT voor.

Evaluatie

De boordcomputer werd al in 2009 goedgekeurd door de Tweede Kamer. Het idee achter de BCT was dat klanten betere informatie krijgen over hun taxirit, rusttijden van de chauffeurs beter zijn te controleren en de bedrijven er gemak van hebben bij hun administratie.

Tot nu toe is 90% van de maximaal 35.000 wagens, van een BCT voorzien. De staatssecretaris komt over een paar maanden met een tussentijdse evaluatie van de BCT, waarin ook de opkomst van Uber op de taximarkt wordt meegenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl