NOS Nieuws

Binnenhof: wat moet er worden verbouwd?

Het Binnenhof moet op de schop

"Zo'n groot complex als dit, dat gaat miljoenen kosten. Dat is onvermijdelijk", zei minister Blok voor de Rijksdienst vanochtend over de aanstaande verbouwing van het Binnenhof. De Tweede en Eerste Kamer, de Trêveszaal, het Torentje van de premier en de Raad van State zouden daardoor mogelijk vijf jaar lang dicht moeten.

Volgens het ministerie van Rijksdienst zijn de technische installaties op het Binnenhof verouderd. Ze doen het nog wel, maar niet voor iedere apparatuur zijn nog reserveonderdelen te verkrijgen. Het gaat om onder meer airconditioning, ICT-systemen, liften en cv-installaties. Ook moeten er maatregelen genomen worden om de brandveiligheid te verbeteren.

Met uitzondering van de plenaire vergaderzaal van de Tweede Kamer zijn het stuk voor stuk gebouwen die al eeuwenlang in gebruik zijn. Een overzicht:

Binnenhof, met links het torentje van de premier

Het Torentje

Dit achtkantige gebouw aan de Hofvijver dateert waarschijnlijk uit de eerste helft van de veertiende eeuw. Het wordt voor het eerst genoemd in een kroniek uit 1354. Het was aanvankelijk het zomerprieel van de graven van Holland. Later werd het onder meer gebruikt als herberg, wijnkelder en conciërgewoning. In 1982 nam Ruud Lubbers het als eerste in gebruik als werkkamer van de premier. Als politici bij de premier worden geroepen voor een Torentjesoverleg, betekent dat meestal dat het politiek heel spannend is.

Vergadering van het kabinet-Rutte I in de Trêveszaal

Trêveszaal

Deze rijkversierde zaal wordt over het algemeen beschouwd als de mooiste zaal van het Binnenhof. Hij is genoemd naar het Twaalfjarig Bestand (trêve betekent wapenstilstand), waarover in 1609 in deze zaal werd onderhandeld. Tegenwoordig zijn hier de wekelijkse vergaderingen van het kabinet. Buitenstaanders mogen er alleen bij hoge uitzondering naar binnen. Zo mag de pers altijd een foto maken bij de eerste ministerraad van een nieuw aangetreden ministersploeg.

De vergaderzaal van de Eerste Kamer

Eerste Kamer

Het gebouw van de Eerste Kamer ligt aan de Hofvijver en stamt uit het midden van de vijftiende eeuw. Aanvankelijk waren er vooral woningen gevestigd. Prins Maurits was ooit bewoner van het pand, net als de latere stadhouder Willem II. Maurits gaf opdracht om de hoektoren aan de rand van de Hofvijver te bouwen, die de Mauritstoren is gaan heten. De zaal van de Eerste Kamer heeft een mooi beschilderd plafond. De Eerste Kamer vergadert in de voormalige vergaderzaal van de Staten van Holland en West-Friesland, die in 1655 op voorstel van Johan de Witt is ontworpen door Pieter Post. Begin jaren negentig werd de zaal gerestaureerd.

De plenaire zaal van de Tweede Kamer

Tweede Kamer

Aan de Lange Potenzijde van het Binnenhof ligt het oude gebouw van de Tweede Kamer. Daar is een nieuwbouwgedeelte aan vastgebouwd, dat ontworpen is door Pi de Bruin. Het nieuwe gedeelte, met de plenaire zaal die vaak op tv te zien is, is in 1992 geopend. Sindsdien zijn er geen grote verbouwingen meer geweest aan het Binnenhof. Er is alleen klein onderhoud uitgevoerd aan gebouwen en installaties. Het gebouwencomplex van de Tweede Kamer omvat ook de voormalige ministeries van Koloniën en van Justitie (beide aan het Plein) en het voormalige Hotel Centraal aan de Lange Poten. Met name de gebouwen van de Tweede Kamer die aan het Binnenhof liggen, zullen bij de verbouwing worden aangepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl