Een niertransplantatie
NOS Nieuws

Afgekeurde organen toch bruikbaar door nieuwe techniek

Het Universitair Medisch Centrum in Groningen neemt vandaag een nieuwe methode in gebruik om donororganen te bewaren en te herstellen. Door de nieuwe techniek kunnen 10 tot 20 procent meer mensen een donororgaan krijgen.

Het UMCG krijgt een orgaanperfusiekamer, waarin menselijke organen, zoals levers, nieren en longen, onder ideale omstandigheden worden bewaard voor transplantatie. De organen worden aangesloten op perfusiemachines, een soort hart-longmachines. Daar kunnen beschadigingen aan de organen worden hersteld. Zo kunnen artsen bijvoorbeeld overtollig vocht onttrekken aan de organen.

Lichaam nabootsen

Transplantatiechirurg Robert Porte van het UMCG legde in het NOS Radio 1 Journaal uit wat de voordelen zijn van de techniek: "Nu is transplantatie mogelijk omdat we organen op ijs bewaren. Daardoor gaat het versterven langzamer en heeft een orgaan bijna geen zuurstof nodig. Maar dat is niet optimaal, omdat je dan nog altijd haast hebt om het orgaan bij de nieuwe patiënt te krijgen."

"Met deze nieuwe techniek boots je het lichaam na, waardoor het orgaan het gevoel heeft dat het nog in het lichaam zit. Het orgaan krijgt zuurstof en voeding en er kan ook bloed doorheen stromen." De organen worden daardoor beter geaccepteerd door het lichaam van de ontvanger.

Meer transplantaties

Door de nieuwe methode kunnen meer organen worden getransplanteerd. "Er worden nu organen niet gebruikt. Als een donor bijvoorbeeld diabetes heeft, of heel oud is, dan wordt vaak gezegd: dit is een te groot risico voor de ontvanger. Vanaf nu zullen we gaan zeggen: we gaan proberen de organen buiten het lichaam te optimaliseren."

Duurder is het niet, zegt Porte. "Uit onderzoek is gebleken dat er door deze investering na de transplantatie minder kosten zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl