Aldrik Gierveld
NOS Nieuws

'Het waren spannende uurtjes in Jemen'

"Als je eenmaal het besluit hebt genomen om te vertrekken, moet je er tempo in zetten" zegt de Nederlandse ambassadeur Aldrik Gierveld over de sluiting van de ambassade in Jemen.

Gierveld vertelt over de laatste spannende uurtjes van de twee overgebleven medewerkers van de ambassade, met hun koffers op weg naar de luchthaven van Sanaa. De auto waarin ze zaten kreeg een lekke band. "Dat zul je net zien." Ze vonden het te riskant om te stoppen en hebben al hobbelend, maar toch flink met de sokken erin, de rit verder afgelegd.

"Maar we hebben de ambassade in goede orde kunnen sluiten en we hopen er zo snel mogelijk weer terug te komen", zegt Gierveld. "Want Jemen is een belangrijk land, niet alleen vanwege de strategische ligging (op het Arabische schiereiland) maar ook vanwege de internationale strijd tegen het terrorisme."

Van duimen draaien is volgens Gierveld nu absoluut geen sprake. "We blijven vanuit Den Haag de situatie in Jemen nauwgezet volgen, en onze contacten onderhouden."

Het was een coup in slow motion.

Aldrik Gierveld, ambassadeur Jemen

De ambassadeur was in Nederland toen de situatie in Jemen zo snel verslechterde dat voorbereidingen werden getroffen om de ambassade te sluiten. Hij is niet meer teruggeweest in Jemen. Het aantal medewerkers was in de afgelopen maanden al teruggebracht naar zes, en uiteindelijk bleven er nog twee achter. Die hebben nu de deur achter zich dichtgetrokken en landen morgenochtend op Schiphol

"Het was een coup in slow motion", vertelt Gierveld over de machtsovername van de Houthi-rebellen. "Ze trokken steeds meer macht naar zich toe. Even leek het tot een bestand te komen maar toen gooide de president plots de handdoek in de ring. Het parlement werd ontbonden en sindsdien is er een onduidelijke situatie, en dat vacuüm is er nog steeds."

Ruw behandeld

Volgens Gierveld vertaalt die politieke spanning zich ook op straat. Hij zegt dat de veiligheidsincidenten de laatste weken snel toenamen. Ambassadepersoneel werd op weg naar een afspraak in de stad geregeld ruw behandeld door zogenaamde veiligheidsmensen, zegt de ambassadeur. "En dat zelfde hoorden we ook van andere westerse ambassades in de stad."

Bij de ambassade in Sanaa staan ongeveer 25 Nederlanders geregistreerd. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag roept hun op om ook het land te verlaten. "Het is een dringend advies om te gaan. Nu gaan er nog commerciële vluchten", zegt Gierveld. Hij houdt rekening met een toenemende dreiging van geweld en politieke strijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl