Twee Rafale-straaljagers in de buurt van Parijs
NOS Nieuws

Frankrijk bewapent Egypte voor miljarden euro's

Frankrijk levert 24 Rafale-straaljagers aan Egypte. Het is de eerste buitenlandse klant voor het Franse gevechtsvliegtuig. De Fransen verkopen verder raketten en een fregat aan het bewind van president Sisi, die vroeger legerleider was.

Met de hele wapendeal is een bedrag van ruim 5 miljard euro gemoeid, maakte president Hollande vanavond bekend.

Minister van Defensie Jean-Yves Le Drian vliegt maandag naar Caïro om zijn handtekening onder de order te zetten, meldt Le Monde. Volgens die krant is de wapenleverantie "met ongekende snelheid" beklonken.

Missies

Deskundigen noemen de verkoop een groot succes voor de Franse wapenindustrie. Frankrijk heeft de Rafale-straaljagers zelf gebruikt tijdens missies in Mali, Libië en Irak. Vliegtuigbouwer Dassault zoekt al jaren buiten Frankrijk klanten voor de straaljager.

Parijs en Caïro hebben van oudsher nauwe economische banden, maar sinds president Mubarak in 2011 werd verdreven was de toestand in Egypte voor Frankrijk te onzeker om belangrijke contracten te ondertekenen, zeker op het gebied van bewapening.

Jihadisme

De Frans-Egyptische betrekkingen zijn met de komst van president Sisi verbeterd, onder meer door de bezorgdheid van de twee landen over de opkomst van jihadistische groepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl