Politiemensen bewaken het parlementsgebouw na de verstoring
NOS Nieuws

Chaos in parlement Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika is de opening van het parlementaire jaar niet verlopen zoals gepland. Leden van de linkse partij Economische Vrijheidsstrijders (EFF) verstoorden de jaarlijkse toespraak van president Zuma.

De parlementariërs stelden kritische vragen, terwijl Zuma wilde speechen. Ze luisterden niet toen de parlementsvoorzitter hun vroeg om stil te zijn. Die riep daarop de hulp in van veiligheidsmedewerkers en de parlementsleden werden onder begeleiding weggestuurd uit het parlement.

De grootste oppositiepartij, Democratische Alliantie, vond dat de parlementsvoorzitter veel te ver was gegaan. "De politie mag niet ingezet worden in het parlement", zei parlementslid Mmusi Maimane boos. Alle leden van Democratische Alliantie liepen daarna weg uit protest.

EFF

Vorig jaar werd er ook al een toespraak van Zuma verstoord door leden van de EFF. Zij riepen toen: "geef het geld terug".

De EFF beschuldigt Zuma ervan dat hij een van zijn privé-woningen heeft laten verbouwen op kosten van de belastingbetaler. Ze vroegen vandaag opheldering van Zuma hierover. De president heeft de berichten altijd ontkend.

Parlementariërs lopen weg

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl