Een lid van het Nederlandse bergingsteam vorig jaar op de rampplek
NOS Nieuws

Nederland wil opheldering over mogelijk pardon MH17-daders

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken zoekt op dit moment uit of in het staakt-het-vuren-verdrag voor Oekraïne een afspraak is opgenomen dat de daders van de MH17-ramp vrijuit gaan. "We kennen op dit moment de exacte feiten niet, maar voor Nederland blijft vooropstaan dat de daders vervolgd en berecht moeten worden."

Premier Rutte is in Brussel op de Europese top en zit daar aan tafel met bondskanselier Merkel en president Hollande om de kwestie te bespreken.

Er circuleert een Engelse vertaling van het akkoord dat in Minsk werd gesloten na onderhandelingen tussen Merkel, Hollande, president Poetin en de Oekraïense president Porosjenko.

"Gratie en amnestie"

Het akkoord zelf is ondertekend door de 'Minsk Contactgroep'. Daarin zitten vertegenwoordigers van Oekraïne, Rusland, de OVSE en de Volksrepublieken Donetsk en Loegansk. Er staat de volgende passage in:

Tweede Kamer wil opheldering Minsk-verdrag

"Provide pardon and amnesty by way of enacting a law that forbids persecution and punishment of persons in relation to events that took place in particular departments of Donetsk and Luhansk Oblasts of Ukraine."

Vrij vertaald betekent dit: "het verlenen van gratie en amnestie via wetgeving, waarmee vervolging en bestraffing wordt verboden van personen die betrokken zijn bij gebeurtenissen in specifieke delen van Donetsk en Loegansk in Oekraïne.”

De passage vervolgt: Provide release and exchange of all hostages and illegally held persons, based on the principle of “all for all”. This process has to end – at the latest – on the fifth day after the pullout (of weapons)."

Vervolging

De Tweede Kamer wil opheldering van het kabinet over de betekenis van deze tekst. CDA-Kamerlid Omtzigt: "Wij willen met spoed weten wat dit betekent voor het onderzoek, sinds Oekraïne partij is bij zowel het Minsk-akkoord als onderdeel is van het JIT, dat onderzoek doet naar de aanslag op de MH17."

"Nederland heeft hier in ieder geval uit moreel oogpunt iets over te zeggen als land met de allermeeste slachtoffers", zegt PvdA-Kamerlid Servaes.

Hij is het met Omtzigt eens dat Oekraïne niet aan twee akkoorden mee kan doen die op gespannen voet met elkaar staan: opsporing en vervolging van de daders aan de ene kant en amnestie voor de daders aan de andere kant.

"Voor de VVD is het onbestaanbaar en ondenkbaar", zegt Kamerlid Ten Broeke.

Overigens stond eenzelfde passage al in het verdrag van Minsk van 5 september 2014 over een wapenstilstand in Oekraïne. Destijds leidde dat niet tot vragen. "Maar stel dat het inhoudt dat de daders amnestie krijgen, dan wil ik weten wat het kabinet tussen september 2014 en nu heeft gedaan om die tekst uit het verdrag te krijgen", zegt SP-Kamerlid Van Bommel.

PvdA-Kamerlid Servaes: Nederland heeft hier iets over te zeggen
"Ondenkbaar en onbestaanbaar"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl