Christine Lagarde
NOS Nieuws

IMF wil Oekraïne 15,5 miljard euro lenen

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is in principe bereid om Oekraïne 15,5 miljard euro te lenen. De lening is onderdeel van een pakket van in totaal ruim 35 miljard euro, waar ook andere landen en internationale organisaties bij betrokken zijn. IMF-voorzitter Christine Lagarde zei in Brussel dat de 15,5 miljard beschikbaar is over een periode van vier jaar. De raad van bestuur van het IMF moet er nog wel mee instemmen.

De toezegging is het resultaat van onderhandelingen met de Oekraïense regering. In ruil voert Oekraïne economische hervormingen door. Volgens Lagarde toonde de Oekraïense delegatie een vastberadenheid "die wij nooit eerder hebben gezien". Het hervormingsprogramma voorziet onder andere in verhoging van energieprijzen, reorganisaties van staatsbedrijven en corruptiebestrijding.

"Het programma is ambitieus, hard en niet zonder risico, maar ook realistisch en als het doeltreffend wordt uitgevoerd, kan het een keerpunt voor Oekraïne worden", zei Lagarde. De hervormingen leiden volgens het IMF op middellange termijn tot "robuuste" groei en verbetering van de levensstandaard van de Oekraïense bevolking.

Oekraïne heeft de leningen dringend nodig. Het land is na een jaar van grote binnenlandse onrust en oorlog in het oosten van het land zo goed als failliet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl