NOS Nieuws

Nederlandse gegijzelde in Colombia vrijgelaten

Ontvoerde Nederlander in Colombia vrijgelaten

In Colombia is een Nederlander vrijgelaten die daar vorige maand werd gegijzeld. Het gaat om een 52-jarige man die eind januari in het noorden van het land werd ontvoerd door strijders van de marxistische beweging ELN.

Hij maakt het goed, zegt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Niet bekend is gemaakt wie de man is en wat hij in Colombia deed.

Volgens correspondent Kees Elenbaas was de gegijzelde waarschijnlijk als toerist in Colombia. Zijn familie in Nederland is op de hoogte van zijn vrijlating.

De Nederlander is gisteren door zijn ontvoerders overgedragen aan vertegenwoordigers van het Rode Kruis en de Rooms-Katholieke Kerk. Hij is nog de noordelijke provincie Norte de Santander en wordt daar vandaag opgehaald.

Nederland en de Nederlandse ambassade in de Colombiaanse hoofdstad Bogota hebben zich actief bemoeid met de onderhandelingen om de man vrij te krijgen. Dat lukte uiteindelijk in samenwerking met het Rode Kruis en hoge vertegenwoordigers van de Rooms-Katholieke Kerk in het land.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken is blij met de vrijlating van de Nederlander. "Mijn dank gaat uit naar de Colombiaanse autoriteiten en het Internationale Rode Kruis voor hun inzet en samenwerking met Nederland in deze zaak", zei hij.

Priesters

De ELN is een "klein broertje" van de marxistische rebellenbeweging FARC, zegt Elenbaas. "Het is maar een kleine groep van zo'n 1500 man en bestaat al sinds 1964. Opvallend is dat er ook priesters in de beweging zitten."

Niet zo lang geleden heeft de ELN twee Duitsers ontvoerd die na enige tijd vrijkwamen. Voor zover bekend is toen geen losgeld betaald. Elenbaas: "Met dit soort acties lijkt ELN te willen zeggen: we zijn er ook nog."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl