Eddie Ray Routh staat terecht voor de moord op Chris Kyle
NOS Nieuws

Moordenaar 'American Sniper' staat terecht

In de Amerikaanse staat Texas is het proces begonnen tegen een ex-marinier die de voormalig Navy SEAL Chris Kyle heeft doodgeschoten. Kyle wordt geportretteerd in de film American Sniper, die genomineerd is voor zes Oscars.

Chris Kyle werd in februari 2013 samen met zijn vriend Chad Littlefield neergeschoten op een schietbaan in Texas. Kyle en Littlefield hadden de 27-jarige getraumatiseerde Eddy Ray Routh meegenomen om samen te gaan schieten.

Kyle nam vaker getraumatiseerde veteranen onder zijn hoede. Zelf had hij ook psychische problemen gekregen nadat hij vier keer naar Irak was uitgezonden, maar die waren inmiddels voorbij.

'Knettergek'

Op weg naar de schietbaan sms'te Kyle aan Littlefield, die bij hem in de auto zat: "Deze gast is knettergek". Littlefield vroeg op zijn beurt per sms aan Kyle of hij rugdekking wilde geven als het moest. "Hij zit recht achter mij."

Maar eenmaal op de schietbaan zou Routh ze allebei toch in hun rug hebben geschoten. Daarna ging hij ervandoor met de pick-uptruck van Kyle en alle vuurwapens. Routh werd opgepakt na een korte achtervolging door de politie.

De weduwe van Kyle, Tara, in de rechtbank in Stephenville

De advocaat van Routh zegt dat zijn cliënt niet toerekeningsvatbaar was op het moment van de schietpartij. Routh dacht namelijk dat hij de twee moest doden, omdat ze anders hem zouden pakken. Volgens het Openbaar Ministerie wist de veteraan wel degelijk wat hij deed en wist hij ook dat het verkeerd was.

Dodelijkste ooit

Chris Kyle, die 39 is geworden, staat bekend als de dodelijkste Amerikaanse sluipschutter ooit. Hij heeft 160 bevestigde slachtoffers op zijn naam staan en nog eens 95 onbevestigde.

Na zijn militaire carrière schreef hij het autobiografische boek American Sniper, waar de gelijknamige film op gebaseerd is. Hij trad daarna op in verschillende televisieprogramma's.

Bij de uitvaart van de veteraan, vandaag precies twee jaar geleden, waren veel mensen aanwezig. Duizenden Amerikanen woonden in het stadion van de Dallas Cowboys een plechtigheid bij en langs de route van de rouwstoet stonden ook nog eens duizenden mensen.

De verwachting is dat het proces tegen Eddy Ray Routh zo'n twee weken duurt. Hij kan levenslang krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl